Ovo su najmisteriozniji prirodni fenomeni – VIDEO

Misterija Prirode

Youtube kanal posvećen misterijama, Hybrid librarian, na jednom je mestu „okupio“ najmisterioznije prirodne fenomene. Iako se za većinu zna šta su, neki još uvek ostaju zagonetka.

10. Penitentes (špa.)

Čudnovate snežne formacije koje se nalaze na lednicima na velikim nadmorskim visinama. Mogu biti preko pet metara visoke.

9. Jezero Pitch

Jezero u Trinidadu. Reč je o najvećoj prirodnoj asfaltnoj tvorevini, koja je tamo još od miocena. Duboko je oko 75 metara.

8. Kamenje koje jedri

Uglavnom ga možemo pronaći u Dolini smrti u Kaliforniji. Reč je o kamenju koje se kreće pustinjom. Iako postoje brojne hipoteze, ne zna se šta ih pokreće.

7. Crvena plima

Uzrokuju je alge koje vodu oboje u crveno. Noću voda postaje neverovatne fluorescentne, plavkaste boje.

6. Kiša životinja

Mnogo puta u istoriji su zabeležene životinje koje – padaju s neba. Ribe, ptice, žabe… Zabeležene su čak i „kiše“ pauka i crva. Omiljena teorija koja ih objašnjava su vodeni vrtlozi koji ih usisaju pa ispuste na kopnu.

5. Ledeni krugovi

Ledeni krug koji se okreće doista je fascinantan prizor. Do njega dolazi kada voda koja ubrzava stvara silu koja vrti ledeni krug kojeg je prethodno slomila. Mogu biti zaista ogromni.

4. Svetla koja lebde nad barama

Navodno iščezavaju kada im se neko približi. Verovatno je reč o rezervoarima gasa.

3. Vatreni tornado

U određenim uslovima vatra može formirati „tornado“ neverovatnog oblika. Tokom požara u australijskoj Kanberi 2003., pojavio se vatreni tornado dug čak 500 metara.

2. Lebdeće električne „lopte“

Naučnici veruju kako je reč o svetlećem gasu kojeg formira električno polje. Zabeležene su čak i smrti od ovih opasnih loptastih formi elektriciteta.

1. Smrtonosni ledeni prst

Ledeni fenomen koji se pojavljuje na polarnim područjima. Stvara se kad se hladna slana voda brzo spušta do morskog dna, gde zaledi sve s čim dođe u dodir.

(Dnevno)

Share this post: