Ovo su snovi koje su poznati sanjali: Nakon te noći životi su im se promenili

snovi

foto: Wikipedia

Albert Anštajn je sanjao brzinu svetlosti, Pol Mekartni je u snovima je čuo hit „Yesterday“, a Meri Šeli je inspiraciju za svoj roman o Frankenštajnu dobila zahvaljujući noćnoj mori.

Albert Anštajn poznat je po svojim genijalnim uvidima u prirodu svemira, ali i po tome da je do jednog od važnijih otkrića – teorije relativnosti – došao u snu. Još kao mlad sanjao je da se sanka niz strmu planinu tako brzo da na kraju prelazi u brzinu svetlosti.

Zvezde u snu promenile su svoj izgled u odnosu na njega. Probudio se i ubrzo formulirao ono što će postati jedna od najpoznatijih naučnih teorija u istoriji čovečanstva.

Pol Mekartni je 1965. sanjao celu melodiju za hit „Yesterday“ i, na sreću, brzo je došao k sebi nakon što se probudio, pa je uspeo da ponovi pesmu iz sna na klaviru, pitajući prijatelje i porodicu jesu li je ikad čuli. U početku je mislio da je sanjao pesmu koja već postoji.

Oko mesec dana nakon toga obišao je ljude u muzičkoj industriji koji su mu rekli da nikad nisu čuli dotičnu pesmu, pa je zajedno s Džonom Lenonom napisao i reči. Ne treba ni govoriti koliko je popularnosti ta pesma donela Bitlsima.

pol

(foto: AP, File)

Meri je dobila inspiraciju tek kada je neko u razgovoru spomenuo kako bi truplo moglo da oživi, pa je kasnije te večeri sanjala živopisni san o Frankenštajnu.

Poznato je da psiholozi vide lucidne snove kao priliku da se poigramo neistraženim sposobnostima koje su zakopane u nekim delovima mozga, odnosno našoj podsvesti.

Ljudi koji imaju lucidne snove mogu da kontrolišu delove mozga i da ih nateraj da se „otvore“.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Share this post: