Pazite šta radite: Ukoliko sušite veš na terasi bićete kažnjeni!

Ilustracija

Da li sušite veš na terasi koja je vidljiva sa ulice ili neke druge javne površine? Ako to činite pripazite se jer biste mogli da platite kaznu od 2.500 dinara!

Malobrojni Beograđani su upoznati sa kompletnim kućnim redom u stambenim zgradama. Njihovo poznavanje se uglavnom svodi na vreme kada su dozvoljeni radovi, korišćenje vešernica ili podruma, obavezu čišćenja prostora ispred zgrade od snega i leda, pišu Večernje novosti.

A kazne od 250 do 500.000 dinara predviđene su osim za sušenje veša na terasama, i za one koji na lođama i balkonima drže stari nameštaj, ogrev ali i neobezbeđene saksije sa cvećem.

Baš kao i za sve vlasnike koji nemaju vidno istaknut broj stana na vratima ili ne održavaju zajedničke prostorije. Da ne govorimo o predsednicima skupštine stanara kojima prete kazne ako nemaju ažuriran spisak svih koji obitavaju u objektu.

Prilikom čišćenja stana veoma je važno voditi računa da se tepisi, krpe i stolnjaci ne tresu sa prozora, terasa, lođa i balkona. Ukoliko to primeti komunalni policajac ili neko od komšija, može uslediti kazna. Skupština zgrada je obavezna da odredi vreme i mesto za obavljanje ovih aktivnosti.

Jedna od zanimljivijih odredaba je i da ukoliko stanar reši da zameni roletne na prozorima ili vratima, mora voditi računa da one bude iste kao i ostale roletne u stambenoj zgradi. Poštovanje ovog pravila se u Beogradu, međutim, retko gde sprovodi.

Za kontrolu poštovanja kućnog reda zadužene su komunalna inspekcija i policija. Međutim, kontrola zgrada se ne vrši redovno, već oni izlaze na teren samo po prijavi.

„S obzirom na veliki broj oblasti koje kontrolišu inspektori, u godišnji plan aktivnosti se ne može uvrstiti kontrola zgrada na 17 gradskih opština“, kažu iz Sekretarijata za inspekcijske poslove.

„Po primanju prijave naš komunalni inspektor je ovlašćen da pokrene i sprovede upravni postupak, kao i da naplati kaznu na licu mesta“, objašnjavaju oni.

(Večernje novosti)

 

Share this post: