Planirali NAPAD: Ovi američki ASTRONAUTI imali su tajnu misiju u SVEMIRU

Ilustracija

foto: Wikimedia Commons / NASA / Neil A. Armstrong

Davne 1968. tri astronauta misije Apollo 8 kružila su oko Meseca i vratili se na Zemlju, gde je u njihovu čast upriličena parada. Daleko od očiju posetilaca proslave, druga grupa astronauta trenirala je za odlazak u svemir.

Za razliku od Apollo programa, ovi astronauti bili su deo vojne operacije koja nije imala ništa sa mirnim istraživanjem kosmosa.

Jedan od tih tajnih astronauta bio je penzionisani viceadmiral Ričard Trali, koji je kasnije bio na čelu NASA.

“Nismo smeli da kažemo nikom ništa”, prisećao se on 2007. “Nikom!

Deljati programa, koji je imao naziv MOL (Manned Orbiting Laboratory), otkriveni su prvi put prošle godine, kada je Nacionalna kancelarija za izviđanje objavila više od 800 tajnih dokumenata i slika.

Projekat, koji je bio aktivan od 1963. do 1969. imao je za cilj špijuniranje aktivnosti Sovjetskog Saveza u svemiru. Prema tajnim dokumentima koji su nedavno objavljeni, jedan od ciljeva bio je i istraživanje mogućnosti napada na moskovske satelite.

Program je uključivao i razrađen plan zarobljavanja ruske letelice u orbiti, njeno umotavanje u specijalne materijale i zatim ispitivanja iste na Zemlji.

Međutim, uprkos najvećim nastojanjima Vašingtona da ove eksperimente drži u tajnosti, glavni savetnik razotkrio je operaciju.

Štaviše, Moskva je opremila svoju tajnu svemirsku stanicu sa posadom, poznatu kao “Almaz” moćnim topom, za slučaj da Amerika napadne u svemiru.

Međutim, projekat MOL nikad nije zaživeo, najverovatnije iz finansijskih razloga.

Mnogi astronauti su prebačeni u spejsšatl program NASA, ali u posebnu jedinicu koja je bila pod upravom vojnog vazduhoplovstva.

Između 1982. i 1992. sprovedeno je 11 šatl misija koje su i dalje tajne.

(Businessinsider.com)

Share this post: