Pogledajte animaciju udara 26 asteroida u planetu Zemlju između 2000. i 2013. godine – VIDEO

Koliko nas je živelo?

Od početka 21. veka na desetine asteroida udarilo je u Zemlju. B612 fondacija, neprofitna organizacija koju su osnovali bivši astronauti NASA je u čast Dana Zemlje objavila animaciju udara asteroida između 2000. i 2013. godine.

Video je zasnovan na novim podacima dobijenim od mreže senzora širom sveta koji bi trebalo da detektuju nuklearne detonacije.

Između 2000. i 2013. instrumenti su detektovali 26 eksplozija na planeti koje su oslobodile energiju ekvivalentnu od jedne do 600 kilotona TNT, a svaka je izazvana udarom asteroida, kažu zvaničnici Fondacije.

Poređenja radi, nuklearna bomba koja je bačena na Hirošimu 1945. oslobodila je energiju ekvivalentnu 15 kilotona TNT.

Mnogi od ovih udara asteroida prođu nezapaženo, jer eksplodiraju suviše visoko u atmosferi, da bi izazvali veliku štetu na tlu. Štaviše, obično uđu u atmosferu iznad okeana.

Međutim, kako pokazuje animacija, moćni udari nekada se dese i u oblastima naseljenim ljudima.

Crvena tačka iznad Čeljabinska u Rusiji je mesto udara meteora koji se dogodio u februaru 2013. godine, oštetio na hiljade zgrada i povredio više od 1.000 ljudi.

Ovim videom B612 fondacija pokušava da podigne svest ljudi o značaju postojanja sistema za „hvatanje“ asteroida.

– Pošto ne znamo gde će se i kada dogoditi sledeći veliki udar, jedino što nas štiti od katastrofe je puka sreća – rekao je ranije Ed Lu, bivši astronaut NASA koji je zajedno sa kolegom Rastijem Švajkartom osnovao Fondaciju.

Video je predstavljen na konferenciji za novinare u utorak u Muzeju letenja u Sijetlu.

B612 fondacija pokušava da izgradi infracrveni svemirski teleskop koji bi opažao opasne asteroide udaljene i milionima kilometara od Zemlje.

Cilj je da se za ovaj projekat nazvan Sentinel prikupi novac do 2018.

(B92)

Share this post: