Pogledajte kako izgleda kada se reka ponovo rađa – VIDEO

Pustinja

Vode reke Zin koja teče – onda kad teče – kroz izraelsku pustinju Negev u petak su nakon dužeg vremena nadošle i ponovo ispunile najčešće suvo korito, a lokalno stanovništvo, koje je s radošću iščekivalo povratak izgubljene reke, zabeležilo je ovaj redak događaj i na video snimku.

Ponovno rađanje reke nakon višegodišnje suše posledica je jakih kiša u planinskim predelima, udaljenim više kilometara do suve pustinjske oblasti.

Ovaj sušni kraj, kroz koji prolazi široko rečno korito, tokom vekova je u više navrata beležio naizmenične nestanke i povratke reke Zin, ali ovo je prvi put da je taj dramatičan i uzbudljiv prizor zabeležila i kamera.

Reka je veoma nepredvidiva i od njenog poslednjeg povratka prošlo je več više godina, ali tamošnje stanovništvo ima svoje tradicionalne i neobične metode da predvidi njen povratak.

Zbog toga nije nikakvo čudo što se kraj suvog rečnog korita okupio “odbor za doček” predvođen živahnim i simpatičnim psom.

Pustinja Negev je mesto mnogih zbivanja iz Starog zaveta, koji opisuje i ovakvo nadolaženje voda.

Reka Zin je u svoje vreme predstavljala granicu drevnog Izraela, a protiče kroz najveći svetski makteš- jedinstven oblik reljefa koji podseća na krater nastao udarcem meteora, dug 40 km i širok izmešu 2 i 10 km, oblika nalik na izduženo srce.

(Daily mail, Blic)

Share this post: