Pogledajte šta bi se desilo da Zemlja iznenada prestane da se okreće – VIDEO

Koliko nas je živelo?

Šta bi se stvarno dogodilo sa Zemljom, i još važnije – šta bi se dogodilo s nama, ljudima, kad bi se Zemlja sada zaustavila?

Mi bismo doživeli isto što i da smo u automobilu koji juri brzinom od 1.674 km/h, pa naglo zakoči u mestu.

Umrli bismo istog trena, ali stvari bi bile sve gore i gore, objašnjava se u videu na „Vsauce“ kanalu. Naša tela poletela bi prema istoku brzinom od 465 m/s (kod ekvatora) i, naravno, odmah bismo se raspali u masu mišića i kostiju.

Pošto je rotacija Zemlje sporija prema polovima, možda bismo tamo i preživeli, ali tek na trenutak-dva.

Kad bi nam se posrećilo da u tom momentu budemo u avionu, poživeli bismo koji minut. Zatim bi nas ubile strahovite oluje koje bi zahvatile planetu posle „kočenja“.

Vetar bi duvao takvom brzinom da očas posla buknuli požari po čitavoj planeti, a to bi izazvalo i eroziju skoro svega na površini Zemljine kore. Zatim bi ogromni cunamiji dodatno poharali planetu, a voda bi krenula prema polovima.

Da nema rotacije, na Zemlji bi jedan dan trajao sadašnjih 365 dana. Naravno, na onoj strani koja je okrenuta prema Suncu, na drugoj strani bi toliko trajala noć.

Sa strane okrenute od Sunca sve bi se smrznulo, a na sunčanoj strani bi izgorelo.

Bez rotacije bi se zaustavilo i jezgro planete. To bi uništilo i zaštitni magnetski omotač, a radioaktivno zračenje sa Sunca ubilo bi sve ono što je nekim čudom uspelo da preživi goreopisane užase.

Na sreću, to se neće dogoditi. Bar ne još.

(Kurir/24sata)

Share this post: