Pogrešne najave vremena: Da li vremenska prognoza nije dobra kao ranije?

Vremenska prognoza

Ako imate utisak da ne možete da se oslonite na vremensku prognozu, evo šta meteorolozi imaju da vam poruče.

Dok građani besne na meteorologe kad ih na ulici uhvati nenajavljeni pljusak, stručnjaci koji se bave proučavanjem atmosfere tvrde da su njihove metode sve pouzdanije, a prognoze mnogo preciznije.

Proteklog vikenda ste napravili grešku ako ste, vodeći se najavljenom temperaturom od 36 stepeni, otišli na Adu – ukoliko sa sobom niste poneli duks, jer je vreme bilo sve osim “izuzetno sunčanog”.

Za razliku do ranijih godina, kada ste bezbedno mogli pred spavanje da odaberete šta ćete ujutru obući za posao, danas bi se takvi planovi mogli nazvati previše ambicioznim. Mnogo čitalaca nas je zvalo ove i protekle nedelje da se žali na našu prognozu, pa samo zato pozvali “krivce”:

„Tačnost naših procena je 95 odsto, što u prevodu znači da se od 100 slučajeva u 5 pogreši u proceni. Ja svoju decu već 15 godina oblačim u skladu sa vremenskom prognozom i nikada se nisu prehladila! Kada se radi prognoza danas za sutra, preciznost je jako velika i stepen sigurnosti koji je ranije važio za trodnevnu prognozu, danas postoji kod petodnevne“, objašnjava meteorolog Branko Bijelić.

Činjenicu da je nekada bezbednije osloniti se na sopstvenu prognozu koja se zasniva na gledanju u nebo, nego onu dobijenu analizom satelitskih snimaka, zato očigledno dugujemo jednom faktoru.

„Vremensku prognozu za državnu televiziju radi Republički hidrometeorološki zavod, dok za privatne televizije to čine privatne firme. Vremenska prognoza se ne bazira samo na jednačinama i podacima sa radara i satelita, već i na iskustvu meteorologa, pa otud i razlike u najavama. Kada se tome dodaju različite interpretacije onih koji prognozu prenose, dobijamo kontradiktorne informacije, ali to nikako ne znači da meteorolozi danas lošije rade svoj posao nego pre“, napominje Bijelić.

U prilog ovome ide i podatak da je pre 10 godina najavljena temperatura vazduha varirala za 5 stepeni, dok su današnja odstupanja do tri stepena.

„Mnoge proslave, manifestacije i događaji koji zahtevaju određene vremenske uslove planiraju se prema meteorološkim procenama. Primera radi, za letnje festivale meteorolozi i do tri nedelje unapred rade dugoročne prognoze, na osnovu kojih onih planiraju svoju organizaciju.

Međutim, pošto atmosferske prilike iznenada mogu da poremete neki faktori sa Antarktika, naše procene se naknadno još jednom revidiraju“, priča Bijelić, ističući da su najtačnije prognoze za narednih 48 sati.

(Telegraf.rs)

Share this post: