Potpuna misterija: Na Marsu se pojavila stena tamo gde je ranije nije bilo?!

NASA/JPL-CALTECH

Misteriozna stena koja se pojavila ispred rovera Oportjuniti je „nešto što istraživači nikada ranije nisu videli“, sudeći po naučnicima iz NASA.

Stručnjaci su izjavili da su „kompletno zbunjeni“ poreklom i izgledom objekta koji rover Oportjuniti trenutno ispituje svojim brojnim instrumentima.

Oni tvrde da se stena pojavila niotkuda i bez ikakvog objašnjenja na delu tla koji je svega par dana ranije bio potpuno prazan.

„Samo smo u jednom trenutku primetili stenu kako stoji tamo. Izgleda kao da je bela po obodu i ima udubljenje u centru koji je tamno crvene boje – izgleda kao krofna i samo se pojavila na tom mestu a rover čak nije ni prelazio preko njega“, tvrde istraživači.

Pojedini rezultati roverovog ispitivanja ukazuju na potpuno neobičan objekat sa kojim se naučnici ranije nisu sretali pošto sadrži izuzetno veliku koncentraciju sumpora i magnezijuma – skoro duplo više od onoga što je na Marsu zabeleženo do sada.

Ne znamo šta ovo tačno znači. Potpuno smo zbunjeni i svi u timu pričaju o tome ili se svađaju oko toga šta ova stena predstavlja“, izjavili su iz NASA-e.

(

Share this post: