Prilikom kupovine novog mobilnog telefona, obratite pažnju na ove stavke!

Ilustracija

Kupovina mobilnog telefona nije laka odluka, posebno, ako u vidu imamo da su nam na raspolaganju tri platforme i “mali milion“ modela.

Naravno, mislimo na Android i Windows Phone, jer kad se o iPhone modelima radi, tu nema mnogo izbora – aktuelno je pet, šest generacija (od iPhone 4S, pa naovamo) i svi su manje-više tu negde. Noviji je, naravno, bolji, ali u iOS univerzumu to nije toliko izraženo koliko u Android i Windows Phone taborima.

Pored nekoliko kategorija zajedničko za sve sisteme jeste da prvo – izbrojite pare, jer, koliko para, toliko i muzuke! Ne očekujte više od “ulagačkog kapitala“ koji ostavite prodavcu bez žrtvovanja nekih opcija na Androidu (za Windows Phone ovo skoro da i ne važi). Sledeća stavka je izbor proizvođača, a onda i odabir modela.

Kad dođete na izbor modela obratite pažnju na sledeće:

– Ekran
– RAM

– Procesor (eventualno grafika, ako volite igre)
– Verzija softvera (važno za Android)
– Kvalitet izrade
– Kamera i
– Garancija.

7. Garancija

Ako kupujete nov uređaj morate dobiti dvogodišnju garanciju, a neki proizvođači nudePREMIUM i čak trogodišnju garanciju. Lepo je znati da ste zaštićeni od svake vrste nezgode ili kvara!

6. Kamera

Što više megapiksela nije zvezda vodilja za izbor, nego tehničke specifikacije – f/, odnosno otvor blende, količina svetlosti koju senzor dobija, veličina senzora, kao i optička stabilizacija kadra. Raspitajte se kod prodavca i na internetu pre odlaska u radnju o svakoj pojedinačnoj stavci kamere.

5. Kvalitet izrade

Svi pazimo svoje mobilne uređaje, neko manje, neko više, ali je činjenica da će oni vremenom preživeti (nadamo se da će preživeti) sve i svašta! Izaberite telefon od kvalitetnih materijala, sa kućištem koje ne kliza iz ruke i nije glatko, recimo. Takođe, ako znate da ćete telefon „vući“ baš svuda sa sobom, da nećete nositi futrolu ili u torbi (s ključevima, ne daj bože), onda razmislite o nekom koji je otporan na udarce, vodu i prašinu. Ima mnogo i takvih modela. Ako ste, ipak, nemilosrdan korisnik i ne pazite previše na uređaj, onda svakako odmah kupte i masku ili futrolu s novim telefonom.

4. Verzija softvera

Za Windows Phone ovo nije toliko bitno, jer svi modeli kad-tad dobiju poslednju verziju softvera ili neki “feature pack“. Ovo je veoma važno za Android – birajte uvek telefon s poslednjom aktuelnnom verzijom softvera! Posebno, ako kupujete proizvod manje poznatog benda za koji se ne zna da li će dobiti bilo kakvu nadogradnju. Kad je o Google-ovom sistemu reč, savetujemo da ne idete ispod KitKat verzije (4.4.2).

3. Procesor

Ne idite ispod četvorojezgarnog Qualcomm Snapdragona 200/400 ili njegovih konkurenata istog ranga, sa ne manje od 1.2 GHz. Vodite računa i o samim jezgrima, pitajte koja su, koliko su nova i da li uspevaju da izdrže i snažniji način korišćenja. Ovo se posebno odnosi na Android, jer je taj sistem sam po sebi takav da posle određenog vremena, kako se aplikacije gomilaju, počne da “fukće“ i da se bori sa zadacima.

2. RAM

U Windows Phone segmentu idite na jedan gigabajt, jer će tada sigurno raditi sve dostupne aplikacije, a u Android svetu važi pravilo – što više, to bolje! Ipak, donja granica neka bude, takođe, 1 GB. Ako možete da birate, vodite računa i o tipu i brzini memorije (novija i brža je i bolja, svakako).

1. Ekran

Ono u šta ćete pogledati i do nekoliko desetina puta na dan, po poslednjim istraživanjima, neka ne bude ništa ispod IPS i novije matrice tog tipa. Takođe, postarajte se da displej ima nekakvu zaštitu od habanja (Dragon Trail, Gorilla Glass…), kao i da rezolucija ekrana bude po mogućstvu HD (1.280 x 720 piksela).

A, baterija?! Naravno da je i ona važna, ali ako je loša – nju ćete lako dopuniti, poneti mobilni punjač (power bank) ili je zameniti novom. Za nju kakav-takav lek postoji.

Za ovo što smo nabrojali gore – ako pogrešite to vam je što vam je, menjanja nema…

(Mondo.rs)

Share this post: