Svi otprilike znamo kako pripremiti palačinke, nije to nikakva umetnost, ali priznajte da vas često nervira što nemate pri rukama recept sa tačnim merama i sastojcima, već uvek to radite odokativno…
To za rezultat ima da nikada niste sigurni da li će vam smesa ispasti baš kako treba, te da li će testo biti dovoljno mekano i sočno i da li će se lepiti za tiganj.
Pa, rešili smo da „misteriji“ stanemo na put i otkrijemo vam najjeftiniji i najjednostavniji recept za domaće palačinke. On nikada ne „maši“, a jedan neočekivani sastojak testo čini doslovce savršenim – toliko da ćete poželeti da ih smažete čak i prazne!
Potrebni sastojci:
– jedno jaje
– 150 grama brašna
– trećina kašičice sode bikarbone
– pola šolje VRELE vode (u njoj se ratsvara soda bikarbona)
– jedna šolja kiselog mleka
– jedna kašika ulja
– malo soli
– malo šećera
Priprema:
Dobro umutite jaje, pa ne prestajući da mutite, dodajte kiselo mleko, ulje, so, šećer i brašno. Mešajte sve dok ne dobijete glatku smesu.
Nastavite da mutite, pa dodajte sodu bikarbonu koju ste prehodno rastvorili u vrelod vodi. Treba da dobijete kompaktnu smesu srednje gustinu.
Ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa počnite da pečete palačinke na zagrejanom tiganju koji ste premazili uljem ili puterom.
(zena.blic.rs)