Profesor informatike sa Berkli univerziteta: Ako zaratimo protiv robota – gotovi smo!

Ilustracija

Profesor informatike Stjuart Rasel sa Berkli univerziteta upozorio je na robote ubice koje razvija američka vojska.

Tvrdi da će takvi roboti biti nadmoćni nad čovekom i da ljudi neće imati adekvatnu obranu protiv njih.

Za časopis Nature napisao je da američka vojska pokušava da kreira dronove koji mogu da prate i pogode mete čak i kada nisu u dometu kontakta s onima koji dronom upravljaju.

– Takva oružja krše Ženevsku konvenciju i ostavljaju čovečanstvo u rukama amoralnih mašina. Autonomna oružja biraju i napadaju mete bez ljudske intervencije, a biće smrtonosni za mete koje će uključivati i ljude – poručio je Rasel.

– Postojeća veštačka inteligencija i robotika već omogućavaju fizičke platforme, detektovanje, samostalno kretanje, navigaciju, mapiranje, taktičko odlučivanje i dugotrajno planiranje. Vojsci je preostalo samo da to iskombinuje. Iako postoje i fizička ograničenja, može se očekivati da bi mogli biti poslani i milioni takvih dronova sa smrtonosnom snagom koja neće ljudima ostaviti nikakve šanse. To nije budućnost koju treba da priželjkujemo – upozorava profesor Rasel.

Roboti LAWS (smrtonosni autonomni oružani sistem – lethal autonomous weapons systems) bi mogli biti naoružani dronovi kvadrikopteri ili mini tenkovi, koji bi autonomno mogli odlučivati ko treba preživeti, a ko je meta za odstrel.

Agencija DARPA američkog ministarstva obrane trenutno radi na dva projekta koji uključuju dronove. Jedan projekt ima veze s brzim laganim autonomnim dronovima koji mogu delovati u urbanim područjima pa i unutar zgrada, a drugi se bavi razvojem dronova koji bi mogli iz vazduha samostalno napadati mete čak ako su im i prekinute komunikacijske veze s bazom.

Prošle je godine UN-ova visoka predstavnica za razoružanje izjavila da je preostao tek mali korak do realizacije robota ubica i pozvala je na svetsku zabranu takvog oružja.

(24sata.hr)

Share this post: