Pronađen grob ozloglašenog vlaškog kneza Vlada Cepeša, poznatijeg kao Drakula!

Otkriven grob grofa Drakule

Italijanski istoričari pronašli su u Napulju grob ozloglašenog vlaškog kneza Vlada Cepeša, poznatijeg kao Drakula, čije je ime postalo sinonim za stravu, a koje milioni ljudi širom sveta povezuju s vampirima.

Iako to još nisu stoprocentno dokazali, istraživači tvrde da imaju veoma jake dokaze da čuveni grof nije sahranjen u Transilvaniji.

Srednjovekovni rumunski vladar, koji je dobio nadimak Nabijač jer je neposlušne podanike nabijao na kolac, nije poginuo u bici protiv Turaka, već je poslednje dane proveo kod ćerke Marije, koja je bila udata za napuljskog plemića, tvrde Italijani.

Do tog neobičnog zaključka došli su kad su u Crkvi Santa Marija la Nova u Napulju pronašli grob iz 15. veka okićen simbolima karpatskog aristokrate.

– Kad pogledate reljefne skulpture, simbolika je očigledna. Pokazatelj da je grof Drakula tu sahranjen je činjenica da je grob okićen dvema sfingama – simbolom grada Tebe, koji se ponekad piše i naziva Tepes (sr. Cepeš), a takođe i zmajem koji se nalazi na grbu Vladove porodice – rekao je istoričar Rafaelo Glini s Univerziteta u Talinu i dodao da je tim znacima ispisano njegovo ime – Cepeš Drakula.

– Vlad je drugi deo imena dobio jer su njegovog oca zvali Drakul, što bi značilo zmaj, pa bi Drakula značilo zmajić – istakao je naučnik.

Inače, istorijska ličnost knez Vlad Cepeš nije povezivan sa vampirima do početka 20. veka, kad je poslužio kao inspiracija piscu Bremu Stokeru da stvori lik besmrtnog zlikovca u svom romanu.

Reformator i ratnik
CENJENI VLADAR

Knez i vojvoda Vlaške Vlad III stupio je na presto 1448. i tad je započeo preuređenje spoljne i unutrašnje politike svoje zemlje. Ukinuo je feudalnu obavezu i dao status slobodnih vojnika svima koji su bili spremni da se bore protiv Turaka. Praktikovao je iznenadne i noćne napade, a u jednom takvom pohodu na tabor osmanske vojske utekao mu je sultan Mehmed II.

Darodavac Hilandara

– Vlad Cepeš rođen je 1431. u tvrđavi Sigišoari, u Transilvaniji
– Otac mu je bio Vlad II Drakul, a majka moldavska princeza Snežana
– Imao je starijeg brata Mirču (Miroslava) i mlađeg polubrata Radua (Radoslava)
– Vladao je Vlaškom u tri navrata – 1448, 1456-1462. i 1476. godine
– Bio je poznat po surovim metodama u odbrani od Turaka, naročito po nabijanju na kolac, uglavnom osmanlijskih zarobljenika
– Legenda o njegovoj pravednosti u borbi protiv Turaka i dalje je živa u predanju naroda Gorja i Banata
– Ime Vlada Cepeša nalazi se i na spisku darodavaca manastira Hilandara

(Kurir)

Share this post: