Pronađen mikroorganizam kriv za najveće masovno izumiranje na Zemlji

Metan

Za najgore izumiranje na Zemlji koje se desilo pre 252 miliona godina, u kom je uništeno 90 odsto morskih stvorenja i 70 odsto kopnenih kičmenjaka, kriv je mikroorganizam koji otpušta ogromne količine metana u atmosferu, utvrdili su američki naučnici.

Istraživači koji žele da reše jednu od najdužih misterija nauke – šta se dogodilo na kraju permskog razdoblja i šta je izazvalo najgore od pet izumiranja u istoriji Zemlje, zaključili su da je krivac jednoćelijski mikroorganizam Methanosarcina.

„Rekao bih da je izumiranje na kraju Perma najbliže što će ikad životinjski svet biti totalnom uništenju i bio je dosta blize tome“, kazao je jedan od autora istraživanja biolog Greg Fornier sa Instituta za tehnologiju u Masačusetsu (MIT).

Mnoge, ako ne i većina vrsta jedva su preživele„, kaže Fornier.

Ranije su naučnici verovali da je permsko izumiranje posledica asteroida ili snažnih erupcija vulkana.

Sada smatraju da je ogromna količina metana, koju su proizveli mikroorganizmi, zagrejala atmosferu i povećala kiselost okeana stvarajući uslove nepogodne za život mnogih vrsta.

Kopnenim kičmenjacima trebalo je i do 30 miliona godina da se oporave i dostignu isti nivo bioraznolikosti a život nakon toga u okeanima i na kopnu bio je radikalno izmenjen i njime su dominirale druge vrste životinja, kaže Fornier.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Methanosarcina danas ima u naftnim bušotinama, odlagalištima smeća i probavnom sistemu životinja poput krava.

(Index)

Share this post: