Proverite na ovim mapama da li biste preživeli Potop

Ilustracija

Magazin National Geographic odlučio je da prikaže svet kakav bi bio ukoliko se na Zemlji otopi sav led na polovima, podižući nivo mora za čak neverovatnih 65 metara. Koji će delovi zemlje nestati možete videti na ovim kartama.

Na Zemlji trenutno ima 8 miliona kubnih kilometara leda, a dole imate karte koje prikazuju kako bi izgledala Zemlja kada bi se on sav otopio. Kliknite na svaku kartu da je vidite u punoj rezoluciji.

Severna Amerika

Celokupna Atlantska obala bi nestala. San Francisko bi postao skup ostrva a Kalifornijski zaliv bi se proširio ka severu do San Dijega, koga ne bi bilo.

Klikni za uvećanje

Južna Amerika

Basen reke Amazon bi postao ulaz za Atlantski okean što bi dovelo do nestajanja Buenos Ajresa, Urugvaja i velikog dela Paragvaja. Planinski delovi bi preživeli ovaj „napad“ vode zajedno sa karipskom obalom i Centralnom Amerikom.

Klikni za uvećanje

Afrika

U poređenju sa drugim kontinentima, Afrika bi izgubila znatno manje zemlje usled ove katastrofe. U Egiptu, Aleksandrija i Kairo bi bili pretvoreni u močvare podizanjem nivoa vode u Mediteranu.

Klikni za uvećanje

Evropa

London bi postao samo sećanje dok bi more ponovo preuzelo Veneciju. Ovaj katastrofalni scenario bi takođe odneo Holandiju i Dansku.

Evropa: Klikni za uvećanje

Azija

Zemlja koju nastanjuje 600 miliona Kineza bila bi poplavljena kao i Bangladeš sa svojih 160 miliona stanovnika zajedno sa dobrim delom priobalne Indije.

Klikni za uvećanje

Australija

S obzirom da veći deo Australije čine pustinje, ovaj kontinent bi dobio novo more u samom centru, ali bi izgubio dobar deo priobalnih područja gde danas živi najveći deo populacije.

Klikni za uvećanje

(Vestinet.rs)

Share this post:

  • Pingback: Наука и на води и на копну | Био-блог()

  • Pingback: Проверете дали вашиот град ќе го преживее потопот – Мапа на која половина градови се збришани | MKnews.mk()