Putinova limuzina otporna na nuklearni udar

Nova ruska superlimuzina, Marusje L2, biće namenjena predsedniku Vladimiru Putinu. Limuzina će biti teška gotovo tonu, ali će za 4,2 sekunde dostizati brzinu od 100 kilometara na čas, a tehnički će biti izrađen kao i bolidi Formule 1.

Ruska agencija Lenta objavila je maketu nove ruske superlimuzine, Marusje L2, koja će biti namenjena predsedniku Vladimiru Putinu i ostalim visokim kremaljskim funkcionerima, a prenosi Jutarnji list.

Marusja je tradicionalno rusko žensko ime kao kod nas Anđa ili Janja. Limuzina će biti teška gotovo tonu, ali će za 4,2 sekunde dostizati brzinu od 100 kilometara na čas. Materijal od kog će se izrađivati čuva se u tajnosti, ali zna se da će se raditi po tehnici kao i bolidiFormule 1 – što lakši, brži i sigurniji.

Rruska fabrika satova „Denisov” izradiće automatizovani kokpit limuzine koja će biti blindirana i moći će izdržati i lakši nuklearni udar. Stakla će biti zatamnjena i neprobojna.

Marusja, koja će se proizvoditi u ograničenoj količini, služiće isključivo kao državni automobil, pa ga neće biti na tržištu. Superlimuzinu su napravili stručnjaci Središnjeg naučno-istraživačkog instituta automobilistike i autodinamike (NAMI).

Marusja će se proizvoditi u moskovskoj fabrici ZIL, u saradnji s fabrikom Marusja Motors Nikolaja Fomenka, poznatog ruskog autoinženjera, kaskadera i vozača relija koja proizvodi vozila po narudžbi.

Proizvodnja superlimuzine trebalo bi da počne 2015. godine,pišu ruski mediji.

 

Share this post: