Radost za domaćice: Ovo posuđe nije potrebno prati!

Posuđe koje se ne pere

Vest koja će obradovati mnoge domaćice dolazi iz Švedske – studio za dizajn „Tomorrow Machine“ proizveo je tanjire i šolje od celuloze koje ne treba nikada prati.

„Tomorrow Machine“ je prototip ovog neobičnog posuđa napravio u saradnji sa istraživačkom kompanijom „Innvetia“ i Kraljevskog instituta za tehnologiju u Stokholmu, a na zahtev švedske Federacije šumskih industrija.

Novi proizvod ima za cilj da pokaže kvalitet novih materijala razvijenih na bazi celuloze, a koji su veoma laki, izuzetno čvrsti ali savitljivi.

Proizvod štedi resurse, a ne zahteva ni vodu ni hemikalije da bio ostao čist„, ističu dizajneri.

Celulozna pulpa se formira u list, a zatim se zagrevanjem oblikuje.

Materijal postane čvrst kao keramika, ali je daleko laganiji i ne lomi se pri padu“, kažu dizajnerke Hana Bilkvist i Ana Glansen, koje su se specijalizovale za ambalažu hrane.

Foto: tomorrowmachine.se

Premaz na posuđu je rezultat nove tehnologije koja imitira lotosov list kako bi stvorila superhidrofobičnu površinu, tj. površinu otpornu na vodu, ali i na prljavštinu. Nakon upotrebe, tanjir i šolju je dovoljno nagnuti i oni će se sami očistiti.

Inovacija neće samo olakšati život ljudi, već će pomoći u zaštiti okoline jer štedi vodu, energiju i ne zahteva upotrebu deterdženta.

„To je potpuno nova tehnologija koja je i dalje u razvoju i nije još spremna za industrijsku proizvodnju“, navode u „Tomorrow Machine“.

„Naša vizija kao dizajnera je da stvorimo bolji svet kroz istraživanje, nove tehnologije i inteligentne materijale.

Verujemo da je kreativnim korišćenjem nauke moguće stvoriti inovacije budućnosti“, istakle su Bilkvist i Glansen.

(Tanjug)

Share this post: