Redak fenomen: Asteroid udario u Mesec – VIDEO

Jedan španski astronom uživo je u septembru 2013. posmatrao udar asteroida veličine frižidera u Mesec, što je vrlo redak fenomen, navelo je britansko Kraljevsko astronomsko društvo, koje je i izvestilo o ovom događaju u svom mesečniku.

Španski astronom i profesor na Univerzitetu Huelva Hoze Maria Madeido proučavao je 11. septembra Mesec pomoću dva teleskopa kada je primetio snažan bljesak u predelu „Mora oblaka“ (Mare Nubium), jednog od basena na Mesecu koji je ispunjen ohlađenom lavom.

Bljesak koji je primetio bio je skoro podjednako svetao kao i zvezda Severnjača i mogao je biti viđen i golim okom sa Zemlje, navodi se.

Bljesak je pratilo svetlucanje koje je trajalo osam sekundi. „U tom trenutku sam shvatio da sam prisustvovao vrlo retkom i izuzetnom događaju“, rekao je Madeido, koji je svoje snimke objavio na Internetu.

Prema proračunima ovog astronoma i njegovih kolega, asteroid je bio težak oko 400 kilograma i imao obim između 60 i 140 centimetara. U površinu Meseca udario je brzinom od oko 60.000 kilometara na čas. Njegova brzina je bila takva da je u trenutku udara odmah ispario i napravio krater obima 40 metara.

Za razliku od svog prirodnog satelita, Zemlja je od udara ovakvih meteorita zaštićena svojom atmosferom, zahvaljujući čemu oni sagore pre nego što udare na površinu planete.

Poređenja radi, meteorit koji je eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinsk pre oko godinu dana imao je obim od dvadesetak metara i bio težak oko 13.000 tona.

(Beta)

Share this post: