Samo za one sa punim džepovima: Ovo su 19 najskupljih stvari na svetu!

Najskuplje stvari na svetu

S obzirom na cenu po gramu na regularnim i crnim tržištima, ovo je 19 najskupljih stvari na svetu.

19. Beli tartuf – cena grama na svetskom tržištu kreće se oko 5 dolara, a koristi se u pripremi jela kao što su testenine, rižoto, mesna jela…

18. Šafran – cena grama na svetskom tržištu kreće se oko 11 dolara, a osim što se koristi kao začin koristi se i u mnogim prirodnim lekovima.

17. Iranski beluga kavijar – cena grama ovog proizvoda namenjenog samo istančanim nepcima i dubokim džepovima kreće se oko 35 dolara.

16. Zlato – iako cena varira iz dana u dan, zlato je i dalje u društvo najskupljih supstanci na svetu po ceni od 40 dolara za gram.

15. Rodijum – plemeniti metal koji se koristi u autoindustriji pri izradi katalizatora, cena mu se kreće oko 45 dolara po gramu.

14. Platina – osim pri izradi nakita platina se koristi i u naučnim istraživanjima, posebno pri izradi lekova za rak. Cena grama iznosi oko 48 dolara.

13. Nosorogov rog – krivolovci ove životinje love isključivo zbog njihovog roga koji se u određenim azijskim zemljama smatra čudotvornim pri lečenju svih bolesti, uključujući i rak. Cena grama je 55 dolara.

12. “Crème de la Mer” – sada već legendarna čudotvorna krema protiv bora može se nabaviti po ceni od 70 dolara po gramu.

11. Heroin – ova droga, ukoliko je visokog kvaliteta, može postići cenu i do 110 dolara po gramu.

10. Metamfetamin – takođe popularna droga, a doseže cenu od 120 dolara po gramu.

9. Kokain – Najkvalitetniji i čisti kokain košta i do 600 dolara po gramu.

8. LSD – u kristalnom obliku LSD košta oko 3000 dolara po gramu.

7. Plutonijum – hemijski element koji se koristi kao nuklearno gorivo i izuzetno je radioaktivan, a gram košta oko 4000 dolara.

6. Tafeit – ovaj ljubičasti dragi kamen na tržištu može postići cenu i do 20.000 dolara po gramu.

5. Tricijum – ovaj vodonikov izotop koristi se u izradi pozadinskog osvetljenja za satove, kao i za svetleće znakove. Cena – 30.000 dolara za gram.

4. Dijamanti – čisti i bezbojni dosežu cenu od 65.000 dolara po gramu.

3. Painit – smatra se najređim mineralom a cena mu je 300.000 dolara za gram.

2. Kalifornijum 252 – radioaktivan metalni hemijski element, koji se dobija bombardovanjem kurijuma alfa-česticama. Za gram ovog elementa morali biste da izdvojite čak 27 miliona dolara.

1. Antimaterija – predmet brojnih rasprava i teorija o smaku sveta. Gram antimaterije procenjen je na 100 milijardi dolara.

(dnevnik.hr)

Share this post: