Savet dana: Da li treba kupovati POLOVNE auto delove?

Polovni rezervni delovi - da ili ne?

foto-ilustracija: pixabay

Bilo da Vaš automobil pretrpi lakši ili teži kvar, to pre svega predstavlja izvor stresa – kako zbog prevoznog sredstva, tako i zbog troška, jer je opšte poznato da ni auto delovi ni sama popravka nikako nisu jeftini.

Kako biste makar malo uštedeli u ovakvoj vrsti problema, ne bi bilo loše da razmislite o nabavci polovnih elemenata koji vas mogu jednako dobro poslužiti kao i novi.

Kada u obzir dolaze polovni auto delovi, a kada ne?

Polovni auto delovi ne smeju se kupovati onda kada je potrebno zameniti elemente sistema koji omogućuju bezbednost u vožnji. Tu se pre svega misli na kočioni sistem, a zatim na set kvačila i sistem zupčenja: u svakom od ova tri sistema morate nabavljati nove delove i tu pregovora nema.

Međutim, polovni auto delovi se mogu nabaviti bez bojazni svaki put kada je potrebno popraviti ili doterati spoljašnjost i nutrašnjost auta. Tu se najpre mogu nabaviti stakla, retrovizori i limarija, a zatim i auto delovi poput kvaka, brisača i motora za brisače.

Svakako, sedišta i tapacirung takođe možete naći po veoma povoljnim cenama kao polovne i dobro očuvane, te na to nećete morati da trošite novac.

Isto važi i za menjač i sirenu automobila, ali i svetla, farove i migavce.

Kada se ne isplati kupovati ih?

Iako se nekada dozvoljavaju, često se dešava da polovni auto delovi zapravo ne reše problem, te je preporuka stručnjaka da ne pristajete na takve i slične predloge ako Vam ih automehaničar uputi.

To važi za elemente poput prekidača, amortizera, ventilatora, opruga i dizni. Već samim tim što se njihova cena u polovnom i novom stanju gotovo uopšte ne razlikuje, uvek prednost treba da imaju novi auto delovi.

Navedenim elementima dodajte i grejač kabine, letvu volana, sve elemente izduvnog seta, hladnjake i senzore.

Gde se mogu nabaviti polovni auto delovi?

Polovni auto delovi podjednako pouzdano mogu se nabaviti putem pretrage na internetu ili na auto otpadima. U oba slučaja, trudite se da poslušate preporuke vozača ili mehaničara kojima verujete.

U drugom slučaju, najbolje bi bilo da sa sobom povedete svog mehaničara, pogotovo ako su veće i samim tim skuplje kupovine u pitanju, kako biste bili stoprocentno sigurni da ste napravili potreban i pouzdan izbor. Uvek se trudite da se auto delovi na otpadu uzimaju kao već odvojeni, i nikako ne pristajte da sami to činite kako ne biste nešto oštetili i to dodatno platili.

Da li polovni auto delovi mogu da budu i bolji od novih?

Mogu, pogotovo kada je u pitanju loša proizvodnja novih delova, i kada se preporučuje da se pre nabavi polovni deo u dobrom stanju koji je od istog proizvođača i iste marke kao i vaš automobil.

Iako su polovni originalni elementi tada svakako skuplji od loših (kineskih) novih, njihova cena ipak varira, i zavisi od očuvanosti i stanja u kome se nalaze.

Iz tog razloga se uvek preporučuje da se polovni auto delovi isprobaju ako njihova oštećenja nije moguće videti golim okom, kako ne biste napravili lošu kupovinu.

(Dnevno.rs)

Share this post: