Snimak iz svemira: Ovako izgleda meteor u letu ka Zemlji – VIDEO

Snimak

Printscreen YouTube/European Space Agency, ESA

Astronaut Paolo Nespoli, iz misije sa Međunarodne svemirske stanice, nedavno je primetio i snimio meteor u letu ka Zemlji.

Nespoli, astronaut Evropske svemirske agencije (ESA), uspeo je da snimi „vatrenu loptu“ u letu prema Zemlji, 5. novembra, i od svog snimka napravi tzv. tajm leps (time-lapse) video.

Duži video snimak napravila je Međunarodna svemirska stanica tokom prolaska iznad Atlantskog okeana u pravcu prema Kazahstanu.

„Zaista izgleda kao svetli meteor, ili vatrena lopta. Kada se snimak uveća, može da se vidi da se objekat nalazi ispod oblaka, pa pretpostvaljamo da se približavao zemljinoj površini“, rekao je ESA-in ekspert za meteore Detlef Košni.

„Na kasnijim snimcima, uočljiv je odsjaj vatrene lopte u oblacima, kada se gleda odozgo, tako da se tada verovatno približavala Zemlji. Takođe, izgleda, i da je imala i mali rep“, dodao je on.

Meteori, delovi kometa, koji dospeju u zemljinu atmosferu, sagorevaju, stvarajući ono što popularno nazivamo zvezdama padalicama, koje sa Zemlje mogu jasno da se vide noću kada na nebu nema oblaka.

(B92.net, Mashable.com)

Share this post: