ŠOKANTNO: Naučnici kreirali prve biorobote sa spermom – VIDEO

Repić spermatozoida deluje kao mali spoljni motor unutar metalne nanocevčice u prvom biološkom robotu, takozvanom biobotu sa spermom koji se može koristiti za oplodnju „na daljinsko upravljanje“, odnosno za navođenje spermatozoida do jajne ćelije. Osim toga može služiti za donošenje precizne doze leka u određeno mesto u telu.

Naučnici s Instituta za primenjenu nanonauku u Dresdenu kreirali su prve biorobote sa spermom tako što su pojedine spermatozoide stavili u metalne nanocevčice čijim kretanjem mogu daljinski upravljati uz pomoć magneta.

Takav biološki robot, odnosno biobot, može se koristiti u razne svrhe, uključujući i prenošenje leka do ciljanog mesta u tijelu ili za oplodnju jajne ćelije.

Vođa studije Oliver Šmit i njegovi saradnici kreirali su magnetne nanocevčice prečnika 5 do 8 mikrona koje su potom stavili u tečnost sa spermom bika.

Cevčice, koje su na jednom kraju kraće kao bi se sprečio izlazak spermatozoida, mogu se rotirati i navoditi uz pomoć magnetnog polja.

„Repić“ spermatozoida viri iz jednog kraja cevčice poput neke vrste spoljnjeg motora pokreće biobota kroz tečnost.

Kako kaže profesor Šmit, za kreiranje ovakvog biobota ćelije spermatozoida su bile idealan izbor s obzirom na to da im nije potreban spoljni pokretač, nisu štetne za ljudsko telo i prilagođene su plivanju kroz viskozne tečnosti.

Naučnicima je najteži deo posla bio prilagođavanje veličine nanocevčica, čiji je prečnik malo veći od glave spermatozoida, a istovremeno zadržati mobilnost njegovog repa koji treba da služi kao mali pogonski motor.

Iako je ideja magnetski navođene ljudske sperme još uvek daleko od stvarne primene, zapravo ne postoji razlog zašto ta metoda ne bi mogla funkcionisati kod spermatozoida čoveka.

Jedan od mogućih načina je, objasnili su autori ovog revolucionarnog otkrića, da se spermatozoidi izdvoje in vitro i da se potom pomoću biorobota odvedu do materice, a zatim magnetski navode do jajne ćelije.

(Klix)

Share this post: