Spasao pacijenta jer gleda američku medicinsku TV seriju „Dr Haus“

Jedan pacijent sa atipičnim simptomima bolesti, spašen je zahvaljujući lekaru čija je omiljena TV serija „Dr Haus“.

Kako prenosi AP, 55-godišnji Nemac imao je težak srčani udar i vrlo zbunjujuće simptome – uključujući visoku temperaturu, gubitak vida i sluha i otečene limfne žlezde, koji su mesecima bili misterija za lekare.

Pravu dijagnozu dobio je tek nakon što je poslat na pregled kod dr Jirgena Šefera, koji obožava da gleda američku medicinsku TV seriju „Dr Haus“.
„Već posle pet minuta sam znao šta nije u redu s njim“, rekao je Šefer koji radi u Centru za nedijagnostikovane bolesti u Marburgu, severno od Frankfurta.

On je objasnio da su ga simptomi pacijenta odmah podsetili na slučaj jedne od epizoda popularne serije, u kojoj dr Gregori Haus otkriva da bolesnik ima trovanje kobaltom.

Šefer je odmah proverio nivo kobalta u krvi pacijenta nakon što mu je ovaj ispričao da su njegovi problemi nastali nakon operacije kojom mu je ugrađen novi veštački kuk.

Ispostavilo se da su fragmenti starog pomagala, koji su ostali u telu pacijenta, ispuštali otrovnu supstancu koja je dospela u njegov krvotok.

Nakon što je operisan, pacijentu se stanje značajno poboljšalo.
„Dijagnostikovali bismo ga i bez Hausa“, istakao je dr Šefer čiji je izveštaj o ovom slučaju objavljen u stručnom časopisu Lancet.

„Isto tako ste mogli da iskucate simptome na Guglu da biste dobili dijagnozu“, napomenuo je on, dodajući da bi lekari morali da imaju na umu da su pacijenti kojima je kuk zamenjen izloženi opasnosti od trovanja kobaltom.

Šefer, kog često nazivaju i „nemačkim dr Hausom“, nije siguran da je taj nadimak kompliment jer je televizijski lekar, kog u seriji igra britanski glumac Hju Lori, poznat koliko po svojim dijagnozama rekih bolesti, toliko i po svojoj grubosti prema pacijentima i kolegama.
„Dao bih mu otkaz nakon prve tri epizode“, kazao je Šefer, mada priznaje da Hausova veština davanja prave dijagnoze je potiskuje svaku njegovu neljubaznost.

„Važno je biti fin, ali pacijent se ne može izlečiti samo ljubaznošću“, zaključio je Šefer koji koristi medicinske serije kako bi svojim studentima približio određenu problematiku.

Serija „dr Haus“ završena je 2012. nakon osam godina prikazivanja.

(Tanjug)

Share this post: