Šta se dogodilo sa kavaljerima?

 

Da li je kavaljerstvo sada i službeno zaboravljeno?

Novo istraživanje pokazuje da će muškarci nevoljno prepustiti ženama mesto za sedenje ili se ponuditi da nose teške stvari kako ih ne bi uvredili.

Samo jedan od sedam muškaraca odvažiće se i ženama ponuditi mesto za sedenje u autobusu ili vozu, dok više od trećine muškaraca priznaje kako nikada nisu pomogli ženi s dečjim kolicima.

S druge strane, svega sedam posto žena kavaljerstvo smatra nepoželjnim, a tri od pet muškaraca voli da žena njima pridrži vrata, donosi novo istraživanje.

Prema svemu tome, moglo bi se zaključiti kako je kavaljerstvo službeno mrtvo, piše „Dejli mejl„.

Današnji muškarci boje se kako bi kavaljerstvom i pruženom pomoći mogli da uvrede žene koje bi zbog toga mogle da ih optuže da su previše zaštitnički nastrojeni.

Zato “nežnijem” polu retko nude svoje mesto u javnom prevozu, ne pridržavaju im vrata, a ne pomažu ni majkama u nošenju kolica uz ili niz stepenice.

Uprkos tome, samo jedna od 25 žena kaže kako se osećaju neugodno kada muškarac ima staromodne manire, kao što je nošenje teških kesa i primicanje stolice.

Manje od petine muškaraca primeniće te staromodne manire, ali s druge strane, čak tri četvrtine muškaraca ženama neće ponuditi da im pomognu u nošenju teških stvari kao što su kese iz prodavnice.

A kada se uloge okrenu, naučnici su otkrili kako ni muškarci ne vole kada se žene prema njima ponašaju kao “kavaljeri”.

I dok tri od pet muškaraca kaže kako stvarno cene kada im žene pridrže vrata, svaki peti muškarac kaže da bi mu u toj prilici bilo vrlo neugodno.

“Postoji razlika između onoga šta žene cene u pogledu manira kod muškaraca i onoga što muškarci misle kako žene žele da budu tretirane.“

„Ovo istraživanje pokazuje kako postoji niz malih stvari koje ženama poprilično znače, ali muškarci vrlo često ostaju zbunjeni porukom modernih žena, koje kažu kako žele da budu tretirane jednako kao muškarci”, kaže psiholog Dona Doson.

(B92)

Share this post: