STRAHOPOŠTOVANJE: Ova botanička bašta je OPASNA PO ŽIVOT!

Opasno po život

foto: Wikipedia/xlibber/Steve F

Botanička bašta Alnvik u Velikoj Britaniji je poznata i kao “otrovna“, a na ulazu u ovaj cvetni raj, stoji natpis koji signalizira opasnost. Naime, na tabli piše “Ove biljke mogu da ubiju“!

Zelena oaza na prvi pogled deluje prelepo i šarenoliko, međutim, istina je strašna. U njoj se nalazi preko 100 biljaka koje su u svetu poznate kao smrtonosne. Mnogi su padali u nesvest prilikom posete, a neki su se čak i razboljevali.

Inače, na ovoj lokaciji, u dvorcu gde se nalazi botanička bašta snimana su dva dela filma o Hariju Poteru.

Glavni krivac za ovu “otrovnu” botaničku baštu je Džejn Persi koja je želela da neuglednu poljanu pretvori u nešto fascinantno. Ali, nije želela da to bude cveće i da izaziva divljenje, već da u ljudima probudi strahopoštovanje.

Foto: Wikipedia/Christine Westerbac

Foto: Wikipedia/Christine Westerbac

– Jednu od stvari koju mrzim jeste nešto što je standardno. Došla sam na ideju i rekla: “Hajde da probamo da uradimo nešto stvarno drugačije” – rekla je Džejn.

Foto: Wikipedia/Steve F

Foto: Wikipedia/Steve F

Ova botanička bašta je otvorena 2004. godine i privlači oko 800.000 turista na godišnjem nivou.

Oni imaju priliku da vide oko 100 vrsta otrovnih biljaka, ali i da nauče kako su one stvorene i zanimljive istorijske činjenice.

Foto: Wikipedia/xlibber

Foto: Wikipedia/xlibber

Baštovani, koji rade u botaničkoj bašti, specijalno su obučeni i nose rukavice kako bi sebe zaštitili od neželjenih efekata.

(Telegraf.rs)

Share this post: