Stručnjaci NASA napravili motor koji ne koristi gorivo, a radi!

NASA: Motor koji ne troši gorivo

Naučna zajednica godinama se rugala pronalazaču Rodžeru Savjeru, koji je tvrdio kako je stvorio motor za svemirska vozila koji ne koristi gorivo. Njegov EmDrajv svi su proglasili nemogućim, jer njegov rad krši sve poznate zakone fizike.

Njegov potisnik navodno koristi virtualnu plazmu kvantnog vakuuma, tako što odbija mikrotalase unutar zatvorenog prostora. Mikrotalase proizvodi struja koju je moguće dobiti sunčevom energijom, a potisnik ne koristi nikakvo drugo gorivo, što znači da krši zakon očuvanja momenta.

Ali, smeh naučnika je zamenilo čuđenje, nakon što su dva ugledna tima u svetu uspeli da izgrade EmDrajv i ustanovili da – nedvosmisleno radi.

Grupa kineskih naučnika sagradila je EmDrajv 2009. godine, i postigao je potisak od 720 mN – otprilike dovoljno za potisnik satelita, ali međunarodna naučna zajednica ostala je skeptična u vezi sa njihovim tvrdnjama.

Sada, američki tim u Nasinoj naprednoj laboratoriji uspeo je da ponovi njihov uspeh – sagradili su sličan potisnik koji radi na istom principu. Njihov model proizvodi samo 0.3 mN, ali svejedno dokazuje da motor radi. Ni sami ne znaju kako, ali potvrdili su da radi.

„Testovi su pokazali da potisnik sa rezonantnom šupljinom, jedinstveni potisnik na struju, proizvodi silu potiska koju ne možemo da pripišemo nijednom poznatom elektromagnetnom fenomenu, i potencijalno demonstrira interakciju sa virtualnom plazmom kvantnog vakuuma“, stoji u Nasinom saopštenju

(Jutarnji)

Share this post: