Svi beže u Nemačku, ali da li se uopšte isplati živeti i raditi tamo? Pogledajte kolike su plate, a koliko je potrebno da se preživi (VIDEO)

Novi centar bankara?

foto-ilustracija: pixabay.com

U proseku 32.000 ljudi godišnje ode iz Srbije u potrazi za “boljim životom”, a od toga tradicionalno najviše ode u Nemačku.

Međutim, dok većina veruje da je Nemačka “obećani raj”, postoji ipak nekoliko stvari koje budući gastarbajteri treba da znaju pre nego se odluče za selidbu.

Kakv će vam život u tuđini biti, zavisi naravno od onoga za koji posao ste kvalifikovani. Evo nekoliko primera kako i koliko se zarađuje u Nemačkoj.

Građevinski inženjeri mesečno zarađuju oko 3.000 evra bruto, odnosno 2.000 neto, a arhitekte su u rangu građevinskih inženjera, lekari i matematičari zarađuju 600 evra više mesečno, dok informatičari zarađuju oko 2.300 evra neto.

Konobari, kuvari i frizeri mesečno zarađuju 1.000 evra plus napojnice. Automehaničari, električari i modeli zarađuju oko 1.300 evra, a negovatelji sa iskustvom zarađuju 1.600 evra neto, javlja Dojče vele.

Međutim, za stan i režije od plate svakog meseca, zavisno o mestu stanovanja, treba izdvojiti najmanje 600 evra. Za hranu se u proseku izdvaja 280 evra po osobi, dok mesečna karta za javni prevoz stoji najmanje 50 do 100 evra mesečno.

Medicinski tehničar Milan Milivojević radi kao medicinski tehničar u Nemačkoj i trenutno je zaposlen kao negovatelj u jednom staračkom domu. Bolje živi u Nemačkoj s jednom, nego u Srbiji s tri plate.

– U Srbiji sam s višom medicinskom školom radio kao rendgen tehničar u bolnici, poslepodne sam odrađivao drugi posao u kafiću.

Supruga je takođe bila zaposlena.

Praktično smo imali tri plate i s te tri plate smo bili negde na nuli.

Ovde ćemo s jednom platom moći normalno da živimo, a moći ćemo da priuštimo i odmor, o čemu smo dosad samo sanjali – kazao je Milivojević.

Pogledajte video:

(Mediji)

Share this post: