U budućnosti ćete računare otključavati SRCEM, evo kako

Tehnologija

foto: pixabay.com

Uskoro bi vaše srce moglo zameniti lozinke i otiske prstiju kao sredstvo identifikacije, tvrdi novo istraživanje.

Sistemu je potrebno oko osam sekundi da skenira srce po prvi put, a nakon toga može uvek prepoznati konkretno srce, otkrili su naučnici sa Univerziteta u Buffalu.

Ova tehnika beleži oblik i veličinu srca, kao i kako se kreće.

Predložene primene uključuju pametne telefone, kao i bezbednosne provere na aerodromima, piše Daily Mail.

– Voleli bismo da se koristi u svakom računaru, jer je svakom potrebna privatnost… Prijavljivanje i odjavljivanje je zamorno – kaže vodeći autor Venjano Ksu, profesor u Školi za inžinjering i primenjenu nauku Univerziteta u Bafalu.

– Nijednom nisu otkrivene dve osobe s identičnim srcima, a srce ne menja oblik, osim ako pati od ozbiljne bolesti – rekao je.

Biometrijski sistemi koji se temelje na srcu koriste se već decenijama, najviše pomoću elektroda koje mere signale za elektrokardiogram. Ali ovo je prvi put da su stručnjaci odlučili iskoristiti geometrijske osobine srca za identifikaciju.

Sistem koristi slabi doplerski radar kako bi vam izmerio srce, a zatim vam konstantno motri srce kako bi bio siguran da nije došao neko drugi i počeo da radi na vašem računaru.

Doplerski radar može proizvesti podatke o brzini s udaljenosti, tako da odbija signale u mikrotalasima.

Povratni signal pokazuje kako se kretanje posmatranog objekta promenilo, te može naučnicima da ponudi jasnu sliku o obliku srca, kao i o otkucajima.

(Kolektiv.me)

Share this post: