U dubini Zemlje nalaze se rezervoari s vodom koji sadrže istu količinu kao i svi okeani zajedno!

Planete prekrivene vodom

Mali, krajnje neugledni, bezvredni smeđi dijamant, pronađen u Brazilu, pruža dragocene informacije o sastavu jednog od slojeva koji se nalaze duboko u utrobi naše planete.

Kako prenosi Rojters, dijamant sadrži redak mineral ringvudit u kojem je zarobljen značajan procenat molekula vode.

Naučnici koji su došli do ovog otkrića tvrde da ono ukazuje na postojanje ogromnih rezervoara vode na dubini od 410 do 660 kilometara ispod površine zemlje.

„Ovaj uzorak pruža zaista jake dokaze da se u dubini Zemlje nalaze rezervoari s vodom“, izjavio je vođa istraživanja, profesor Grejem Pirson sa Univerziteta Alberta u Kanadi.

Tranziciona zona mogla bi da sadrži istu količinu vode kao i svi okeani zajedno„, smatra ovaj stručnjak za dijamante, čija je studija objavljena u časopisu „Nature“.

On je objasnio da ta voda nije u tečnom obliku, već je sadržana unutar minerala.

Dijamant, koji je nastao duboko ispod zemlje, pronađen je 2008. godine pored jedne reke u oblasti Žuina, u zapadnoj brazilskoj državi Mato Groso. Naučnici veruju da je na zemljinu površinu dospeo vulkanskom erupcijom.

Minelar ringvudit je do sada pronađen samo na ostacima meteorita koji su pali na Zemlju.

Sastav tranzicione zone je predmet naučne debate o tome da li sadrži vodu ili ne.

Utvrđivanje postojanja vode na toj dubini imalo bi značajne implikacije na istraživanje vulkana i tektonskih ploča, navode stručnjaci.

„Jedan od razloga zbog kojih je Zemlja tako dinamična planeta je i postojanje vode u njenoj unutrašnjosti“, istakao je Pirson.

„Voda menja sve što se tiče načina na koji naša planeta funkcioniše“, zaključio je on.

(Tanjug)

Share this post: