UMETNIČKA DELA HOROLOGIJE: Najekstravagantniji časovnici godine

luksuz sat satovi vreme

Bilo da smo impresionirani njihovim tehničkim detaljima ili ostali bez daha zbog njihovog unikatnog dizajna, deset časovnika koje vam ovog puta predstavljamo su definitivno umetnička dela horologije.

O ukusima ne vredi raspravljati, pa se nemojte ljutiti na nas ukoliko se vaš omiljeni časovnik nije našao na ovoj listi. Ipak, sigurni smo da će vas barem jedan od ovih časovnika navesti da maštate… pa da počnemo…

10. MB&F HM6 RT Red Gold Watch

Pre samo nekoliko meseci, MB&F brend odlučio je da predstavi novu, maštovitu verziju HM6 časovnika, koji se zove MB&F HM6 RT. Ovaj posebno interesantni komad, umesto titanijumskog poseduje kućište od 18-karatnog crvenog zlata, sa paladijumskim detaljima koji stabilizuju bakar, što nas dovodi do unikatne mešavine koja se zove 5N+.

Ovaj model časovnika dolazi sa 10 safirnih kristala koji su utisnuti u kućište i jedinstvenim biomorfnim izgledom, koji ga pretvara u futurističku kreaciju, koja je definitivno ispred svog vremena.

Ima leteći turbijon, štit od titanijuma, kao i sistem automatskog navijanja, koji je regulisan “turbinom”. Ovaj časovnik će vam svakako pomoći da se istaknete u masi i u svom društvu, posebno ako uzmete u obzir njegovu cenu i činjenicu da je u pitanju ograničeno izdanje.

9. A. Lange & Söhne Limited Edition 1815 Tourbillon Handwerkskunst

Dobro poznati časovničarski brend predstavio je pre samo nekoliko dana svoje A. Lange & Söhne 1815 Tourbillon Handwerkskunst ograničeno izdanje, koje je inspirisano finom umetnošću.

Samo 30 ovakvih časovnika biće dostupno za kupovinu, a sigurni smo da cena od 181.000 dolara neće zaplašiti ljude.

Handwerkskunst u prevodu sa nemačkog znači umetnička izrada, i ovaj model je definitivno prefinjeni primer toga. Sa ekskluzivnim gravurama na brojčaniku, ovaj model ima L102.1 ručno navijajući mehanizam, sa rezervom energije od 72h, 21 draguljom i pet pozlaćenih udubljenja.

Sa širinom od 39.5 mm i debljinom od 11.1 mm, ovaj časovnik je prilično glomazan, ali u isto vreme diskretan i elegantan.

8. Bulgari Tourbillon Saphir Ultranero

Kao ograničeno izdanje od samo 30 komada, ovaj časovnik daje novo značenje turbijonu. Ono što Bulgari brend naziva “transparentnom magijom crnog safira”, ovom časovniku daje svetlost i mogućnost lake čitljivosti čak i u mrklom mraku.

Unikatni izgled ovog modela potiče od SuperLuminova supstance, koja je utisnuta u centralni deo kućišta. Njegova živahno zelena boja je još snažnija u kontrastu sa crnom pozadinom, koja od dekoracije poseduje samo transparenciju.

Ovaj model ima kućište od DLC – diamond like carbon – obloženo titanijumom, koje je ukrašeno zavrtnjima koji sve drže na mestu i safirnim kristalima na njegovom spoljnjem delu.

7. Serpenti Luxury Watch by Bulgari

Još jedan predivni dodatak Bulgari kolekciji časovnika je novi Serpenti Luxury Watch. U potpunosti ručno izrađen, ovaj časovnik dostupan je u dve verzije: pink zlato sa crno lakiranim brojčanikom, ili belo zlato sa dijamantskim paveom preko cele površine.

Verzija od pink zlata sadrži 33 malena dijamanta, kućište sa prečnikom od 26mm, sa šest dijamanata, dok je njegov kaiš ukrašen uz pomoć 96 dijamanata. Verzija od belog zlata sa druge strane, ima snežni brojčanik sa 144 dijamanta, kao i narukvicu sa dodatnih 174 dijamanta.

6. Devon Star Wars Limited Edition

Lansiranje specijalnog Star Wars časovnika je očekivani bonus, s obzirom na to da potiče od brilijantnog Devon Works brenda. Star Wars by Devon je luksuzni model, koji je zapravo redizajnirana verzija Devon Tread 1 časovnika, koji je u potpunosti baziran na liku Dart Vejdera.

Možda ste očekivali da će časovnik inspirisan ovim filmom izgledati jeftino, ali ćete shvatiti da stvari nisu baš takve kada bacite jedan pogled na ovaj model. Za njegovu izradu korišćeni su vrhunski materijali, a celokupni dizajn je elegantan i apsolutno neverovatan.

5. Pininfarina Luxury Wearables Collection

Pametni časovnici zavladali su svetom ove godine, a sigurni smo da će u potpunosti izdominirati iduće. Baš iz tog razloga, kompanije poput Christophe & Co predstavljaju prve dizajne hi-tech nakita.

Ovaj britanski luksuzni brend predstavio je ove godine kolekciju pametnih Armill narukvica, ali uz saradnju sa dobro poznatim brendom u industriji luksuza – Pininfarina.

Italijanska kompanija iskoristila je svoju ekspertizu i dala dodir unikatnosti svakoj od ovih narukvica. Delikatno dekorisane, ukrašene dijamantima, sa neverovatnim tehničkim mogućnostima… šta još treba reći?

4. MB&F’s Melchior

Melchior je unikatni robot stoni časovnik, kreiran u čast desete godišnjice ovog brenda. To je robot drugar o kom smo svi sanjali kada smo bili deca, koji poseduje sve besprekorne horološke funkcije, uz rezervu energije od 40 sati.

On je delo MB&F brenda kao vizija, a kao kreacija je delo kompanije L’Epee 1839, koja je jedina švajcarska fabrika specijalizovana za proizvodnju vrhunskih luksuznih satova.

Melchion ima delove od mesinga koji je tretiran paladijuomom, nerđajućeg čelika, crvenog anodizovanog aluminijuma i poliranog stakla. Težak je 6.3 kilograma, dok u sebi ima L’Epee mehanički kalibar, sa 50 dragulja i pet burića.

Dualni diskovi Melchiorovih grudi predstavljaju nam sate i minute, uz pomoć poznatih MB&F brojeva.

Iza čelične maske nalaze se flyback diskovi, koji obeležavaju interval od 20 sekundi, dok se na brojčaniku koji je smešten na abodmenu robota može videti njegova preostala energija.

On poseduje ukupno 40 dana reserve energije. Njegova leva podlaktica je zapravo ključ za navijanje kada se skine sa tela. Maksimilian Buser razvio je ovaj unikatni koncept stonog sata, u saradnji sa dizajneron Žin Vangom.

Predivna kombinacija fiksiranih ventila i pokretnih diskova daće vam impresiju da Melchior trepće, dok vam druge animacija pruža regulator. Njegovi otkucaji vidljivi su kroz polirani kupolasti poklopac. Zaista veličanstvena kreacija.

3. Arachnophobia Table Clock By MB&F

MB&F brend i njihove unikatne kreacije uvek nas iznenađuju svojom genijalnošću. Ovaj brend je dizajnirao masivnog pauka, koji nam predstavlja tačno vreme, nazvanog MB&F Arachnophobia table clock.

Inspirisan enormnom skulpturom, Maman koja je delo Luisa Buržoa, ovaj pauk je svakako nešto manji, ali je podjednako strašan. Ulazak u mračnu sobu, sa jezivim zvukom otkucaja i sam pogled na siluetu ogromnog pauka definitivno će ostaviti jak utisak na vas.

Kompleksni mehanizam koji pokreće ovaj sat ima 218 komponenti, a vreme predstavlja uz pomoć dve kazaljke smeštene na leđa pauka, koje se savijaju i prate konture torzoa.

Ispod crne kupole paukovih leđa nalazi se modifikovani L’Epee 1839 mehanizam koji ga pokreće, dok se glava pauka sastoji od veoma jednostavnih delova. Sa impresivnom rezervom energije koja traje i do osam dana, ovaj sat predstavljen je u crnoj ili pozlaćenoj verziji.

Iz abdomena ovog pauka izlaze noge, koje mu omogućavaju da ponosno stoji na vašem stolu, prozoru ili uzglavlju. Dizajneri ovog brenda odlučili su da je jedini način dostizanja organskog izgleda upotreba injekcionog oblikovanja.

Pozlaćena verzija ima noge od pozlaćenog mesinga, dok crna sadrži noge od crno lakiranog aluminijuma. Kao što ste mogli i da očekujete, izdanje koje je ekscentrično i jedinstveno poput ovog nikako nema malu cenu – crna verzija košta oko 20.000 evra, dok pozlaćena košta oko 25.000 evra.

2. Breguet B Crazy Haute Joaillerie

Breguet brend nas je ove godine oduševio svojim brilijantnim komadom, koji je nešto između nakita i časovnika. Nazvan “B” Crazy Haute Joaillerie, ovaj ekstravagantni modni aksesoar specijalno je dizajniran za dame, a ukrašen je dijamantima.

luksuz sat vreme

On ima interesantno kućište od 18-karatnog belog zlata, dok brojčanik ima radijalni pave, kreiran uz pomoć 133 dijamanta. Njegove kazaljke su veoma šik, a napravljene su od plavog čelika, sa otvorenim vrhovima.

Čak je i narukvica ovog modela dekorisana dijamantima – njena površina od 18-karatnog belog zlata ukrašena je uz pomoć 200 dijamanata, koji su obični časovnik pretvorili u melem za oči.

1. HYT Skull Maori Watch

Ovo je definitivno jedan od najlepših časovnika predstavljen ove godine, koji sadrži tradicionalne dekorativne tehnike i dizajn koji će vas ostaviti bez teksta.

Lobanja koja je predstavljena na ovom modelu, zapravo je lajt motiv čitave HYT Skull kolekcije, pri čemu je dodatno ulepšana intrigantnim gravurama u maorskom stilu.

Baza sadrži ekskluzivnu vrstu peska sa private plaže, njegov generator za navijanje daje mu električne beneficije, dok je njegovo kućište napravljeno od lišća cigara i poliepoksida.

Ovaj časovnik ima dizajn koji je inspirisan starom kulturom, pri čemu ogromna zlatna lobanja dominira licem ovog časovnika i sadrži specijalne gravure, koje časovniku daju jedinstvenu ličnost.

Istovetni dizajn nastavlja se i na njegovom kaišu, koji savršeno prati brojčanik. Sa cenom od 115.000 evra, HYT Skull Maori je časovnik ograničenog izdanja, sa samo 15 proizvedenih komada.

Ovaj brend zaista daje sve od sebe, da zavara svaki trag šablona u svom dizajnu – nikako ne možemo znati šta će sledeće smisliti, ali sigurni smo da to neće biti ništa prosečno.

Utešna nagrada – Lumisidus Watch Winder

Ovo nije zapravo časovnik, ali se kao navijač satova morao naći na našoj listi. Nemačka kompanija Lumisidus odgovorna je za ovaj genijalni projekat, koji ima impresivni dizajn i ekstenzivnu upotrebu hi-tech materijala.

Prstenje od ugljeničnih vlakana, švajcarski “motor” i Lumisidus metalni zupačnici čine ovo tehnološlo remek delo. Takođe, ovaj predmet ukrašen je 24-karatnim zlatom i može navijati do 11 časovnika, koji su zaštićeni kristalnim staklom i osvetljeni individualnim LED svetlima.

(Lux Life)

Share this post: