Upoznajte pravog Šerloka Holmsa!

Detektiv

Nova biografija vodećeg detektiva u Viktorijanskoj Engleskoj sugeriše da je on bio inspiracija za lik Šerloka Holmsa, prenosi “Telegraf”.

Džerom Kaminada (1844 – 1914) je bio poznat po veštini raskrinkavanja zločina zasnovanoj na logičnom razmišljanju i obrazovanju, a bio je i majstor prerušavanja i imao je široku mrežu doušnika iz podzemlja, baš kao i lik iz romana Artura Konana Dojla.

U knjizi, koja će biti objavljena kasnije ovog meseca, opisane su i nekonvencionalne metode kojima se detektiv služio.

Autorka knjige Anđela Bakli je utvrdila i da je Kaminada imao svog arhineprijatelja kao što je Holmsov Morijarti koji ga je dosta namučio.

“Kaminada je postao nacionalna figura baš u vreme nastajanja Šerlokovog lika. Ima mnogo paralela koje pokazuju da je Dojl koristio delove stvarnog lika za stvaranje svog književnog”, rekla je Baklijeva.

Kaminada, dete Italijana i Irkinje, živeo je u Mančesteru, ali je rešavao zločine po celoj Engleskoj i bio u centru pažnje medija koji su o njegovim slučajevima pisali opširne izveštaje.

 

Džeremi Bret kao Šerlok Holms

 Najveći deo karijere je proveo u mančesterskoj policiji, a kasnije je, kao i Šerlok, radio kao detektiv konsultant.

On je postao poznat sredinom 1880-ih godina, malo pre objavljivanja knjige “Skica u grimizu” u kojoj se prvi put pojavljuje Šerlok Holms.

Kaminadina sposobnost prerušavanja je bila izuzetna i poznat je slučaj kada se, prateći grupu lopova, prerušio tako dobro da ga ni njegovi saradnici iz policije nisu mogli prepoznati.

Često se maskirao u fizičke radnike, pijanice, a jednom je prerušen u lekara pravdi priveo lažnog lekara.

Nazivali su ga “terorom za zločince” i “Garibaldijem detektiva”, i govorili da može da spazi lopova po načinu hoda, a taj talenat je stekao posetom zatvorima i posmatranjem kretanja zatvorenika po dvorištu.

[adsenseyu1]

Iza rešetaka smestio 1225 kriminalaca

Prema nekim navodima, Kaminada je zaslužan za hapšenje 1.225 kriminalaca. Njegov najpoznatiji slučaj, koji i najviše podseća na priče o Šerloku, poznat je kao “Misterija kočije”.

Dva muškarca su ušla u kočiju i u toku putovanja jedan je iskočio, a drugi je unutra umro.

Uzrok smrti nije bio očigledan i nije bilo puno dokaznog materijala, ali je Kaminada deduktivnim zaključivanjem rešio slučaj.

Krivac je bio izvesni Čarls Parton koji je drogirao žrtvu pre ulaska u kočiju i opljačkao je.

„Pravi Morijarti“

Profesor Džejms Morijarti, ilustracija Sidnija Pejdžeta

Kaminadin najveći neprijatelj je bio Bob Horidž, nasilni i inteligentni kriminalac, a priča o njima, duga 20 godina, počinje tako što je Kaminada uhapsio Horidža zbog krađe sata.

Horidž je za taj relativno mali zločin dobio kaznu od sedam godina zbog toga što je već bio osuđivan i odlučio je da će se osvetiti detektivu.

Po izlasku iz zatvora Horidž je okupio bandu i nekoliko puta uspeo da nadmudri policiju.

Njegovi zločinački pohod se konačno završio kada je upucao dva policajca.
Kaminada ga je pratio do Liverpula i tu se konačno našao oči u oči sa Horidžom.
Horidž je posegnuo za revolverom, ali je Kaminada bio za delić sekunde brži od njega i ranio ga.

Kriminalac je zatim osuđen na doživotni zatvor.

I u Kaminadinom životu je postojala, kao i u pričama o Šerloku, inteligentna prevarantkinja.

Njegova “Ajrin Adler” je bila Ališa Ormond, veoma obrazovana aristokratkinja koja je je bila i izuzetni falsifikator.

Ormondova je fascinirala Kaminadu, baš kao Adlerova Šerloka, a uhapsio je 1890. godine, godinu dana pre nego što je objavljen roman “Skandal u Bohemiji” u kojem se pojavljuje Ajrin Adler.

Kaminada je objavio svoje memoare po penzionisanju i umro je 1914. godine.

(Telegraf)

[adsenseyu2]

Share this post: