URADI SAM: Evo kako da svoje PROZORE prilagodite nadolazećoj ekstremnoj ZIMI

Izolacija

foto-ilustracija: pixabay

PVC stolarija, a posebno prozori i vrata, su sve češći odabir jer ih je lakše podesiti i bolje zadržavaju temperaturu u stanu.

Prilikom ugradnje, majstori „zaborave“ da vam napomenu dve bitne stavke, koje će vam zasigurno biti od koristi ove zime, piše portal Femina.

Sve prozore treba podmazivati

Da, stvar je jednostavna, ali ipak se o tome baš i ne zna. Kad  ručica ili mehanizmi počnu škripati, loše raditi i ne dihtovati dobro, većina zove majstora. Međutim, ovaj problem lako možete sami rešiti. Metalni delovi, kao što su šarke, brave i sistemi za zaključavanje, ručke i sl. održavaju se tako što se povremeno očiste i podmažu. Minimum jednom godišnje, neophodno je podmazati uljem sve pokretne delove prozora.

Podmazivanje se izvodi specijalnim uljem za podmazivanje. Ali, može poslužiti i obično suncokretovo ulje. Vaši prozori će Vam se odužiti dugogodišnjom lakoćom rukovanja i besprekornim funkcionisanjem.

U različitim godišnjim dobima, treba promeniti  „režim“ na prozorima

Takođe, treba imati u vidu, da u jesen prozore i balkonska vrata treba podesiti na «zimski režim», a u proleće, – na letnji. To je veoma jednostavno, i nikakvi majstori ovde nisu potrebni.

Kako podesiti PVC prozore i balkonska vrata na „zimski režim“

Otvorite prozorsko(ili balkonsko) krilo i pronađite mehanizam za zatvaranje.

Da pripremite prozore i vrata za zimu, potrebno je podesiti šraf na strani gde se nalazi ručica, uz pomoć inbus ključa (4). Okrećite ka unutra šraf, koji se nalazi sa strane šarke. Pri okretanju ključa šraf se pomera u odnosu na svoju osu, čime se reguliše potisna sila rama i pritiska.

Najčešće, prilikom postavljanja prozora, kao podrazumevano, ostavljaju se u „standardnom režimu“. Da biste saznali u kom su režimu trenutno vaši prozori (i balkonska vrata), jednostavno stisnite list papira prozorskim krilom. Ako ga bez problema možete izvaditi – vaši prozori su u «letnjem režimu». Ako ga ne možete izvaditi, a da ga ne pocepate – znači da su u zimskom.

Zašto ne možemo ostaviti prozore u „zimskom režimu“ u svim godišnjim dobima?

Vi možete tako uraditi, ali u skorijem vremenu bićete primorani da menjate delove prozora. Kod «zimskog režima» opterećenje na gumu se značajno povećava. Ako ćemo stalno otvarati i zatvarati prozor, kao što radimo kada je napolju toplo, guma će se brzo istrošiti. A da biste je  ispravno zamenili, sigurno morate zvati majstora.

(Femina.rs)

Share this post: