Uskoro ćemo moći da dišemo pod vodom!

Disaćemo pod vodom?

Kada bismo mogli da dišemo pod vodom, glomazna odela za ronjenje i teške boce sa kiseonikom, postali bi stvar prošlosti.

To neće biti u tako dalekoj budućnosti, zahvaljujući otkriću specijalnog kristala nazvanog akvamen (vodeni čovek). 

Samo kašika ovog kristala može apsorbovati sav kiseonik u jednoj prostoriji. 

Taj materijal može da “skladišti” gas u mnogo većim koncentracijama od bilo kakvih rezervoara, što znači da bi oprema za disanje pod vodom ubrzo mogla da postane manja i lakša za nošenje, kao i da bi mogla postepeno da oslobađa kiseonik kada se smesti pod male količine toplote. 

Profesor Kristin Mekenzi kaže da bi kristal bio od velike koristi i pacijentima obolelim od raka pluća, koji moraju da nose teške boce sa sobom. 

“Nekoliko zrnaca ovog materijala sadrži dovoljno kiseonika za jedan udah. To znači da ronioci neće morati da nose čak ni veću količinu, jer materijal može da apsorbuje kiseonik iz vode oko ronioca”, kaže ona. 

Akvamen ima strukturu koja podseća na sunđere i služi se kobaltnim vezama u organskim molekulima. Naziv je dobio po liku iz stripova, koji može da “diše” pod vodom. 

“Kobalt daje novom materijalu elektronsku i molekularnu strukturu koja mu omogućava da apsorbuje kiseonik iz okruženja”, kaže Mekenzi. 

Naučnici sada pokušavaju da otkriju da li se otpuštanje kiseonika iz kristala može pokrenuti svetlošću, iako je u ovoj fazi razvoja, teško dobiti ovaj materijal u velikim količinama.

(B92)

Share this post: