Usred džungle: U Hondurasu otkriven legendarni „Grad Boga majmuna“!

Otkriće

U divljini Hondurasa arheolozi su otkrili ruševine izgubljene kulture za kojom istraživači tragaju još od vremena Ernana Kortesa i koja je bila jedino poznata po pomalo apsurdnom nazivu Grad Boga majmuna.

Uprkos pretpostavkama da ga je američki pilot Čarls Lindberg primetio iz vazduha još 20-tih godina prošlog veka i pokušajima da se do njega dođe, niko do sada nije ponudio nepobitan dokaz o postojanju legendarnog Belog Grada.

Sada je američko-honduraska ekspedicija, potpomognuta bivšim članovima britanskih specijalnih vazduhoplovnih snaga (SAS), otkrila ostatke drevnog grada u regionu Moskitija, u istočnom Hondurasu, području tropskih kišnih šuma koje zahvata površinu od oko 83.000 kvadratnih kilometara i koje je pristupačno samo iz vazduha.

Bog majmun

Na ovom mestu arheolozi su otkrili obilje skulptura, netaknutih od kada je grad napušten pre oko 1.000 godina, među kojima je i statua mističnog bića – pola čoveka, pola jaguara – koja verovatno prikazuje šamana u spiritualnom zanosu.

Vrhovi 52 artefakta virili su iz zemlje, pa arheolozi pretpostavljaju da ih ispod zemlje ima još mnogo više. Među otkrivenim predmetima su i ceremonijalna sedišta i posude sa urezanim motivima, bogato ukrašene figurama zmija i lešinara.

Artefakti su nađeni u podnožju zemljane piramide, a otkriveni su i ostaci velikih trgova, nasipa i kanala za navodnjavanje.

Naučnici veruju da otkrića u skrivenoj dolini u močvarnoj džungli Moskitije ukazuju na to da se ovde, pored izgubljenog grada, nalazila cela pretkolumbovska civilizacija, sa naseljima razbacanim po okolnim planinama.

Prema nekim procenama, otkriveni artefakti potiču iz perioda između 10. i 14. veka.

Arheolozi, međutim, strahuju da bi dragoceno nalazište, udaljeno nepunih 20 kilometara od savremenog sveta, moglo da bude uništeno zbog krčenja šuma za potrebe stočarske industrije.

“Ako odmah nešto ne preduzmemo, najveći deo šume i doline nestaće za osam godina. Vlada Hondurasa je u obavezi da zaštiti ovu oblast, ali nema novca. Hitno nam je neophodna međunarodna pomoć”, rekao je Virgilio Paredes Trapero, direktor nacionalnog Instituta za antropologiju i istoriju.

(Blic, Independent)

Share this post: