Vodopad u plamenu – VIDEO

Posetioci nacionalnog parka Josemati u Kaliforniji ovih dana imaju priliku da uživaju u spektaklu koji ljubitelji prirode iščekuju sa jednakim uzbuđenjem kao i pomračenje Sunca.

Ukoliko to dozvole vremenske prilike, sredinom februara može da se vidi kako vodopad poprima crvenu boju, tako da se čini da se niz stenu El Kapitan spušta tečna lava. Ovu prirodnu pojavu je prvi put snimio Gejlen Rouel 1973. godine.

Svake godine veliki broj fotografa poseti park. Njihov pogled je uprt u vodopad Horstejl (konjski rep), jer se nadaju da će biti dovoljno vedro kako bi mogli da snime veliku predstavu koja se događa prilikom zalaska sunca.

Horstejl ima jedinstven položaj i stručnjaci tvrde da na svetu ne postoji sličan vodopad. Fotografisanje ovog prirodnog fenomena je veoma težak poduhvat, koji zahteva poznavanje astronomije, fizike i geometrije, kako bi se uhvatio idealan trenutak i ugao za snimanje.

– Ako pogodite pravi trenutak, vodopad poprima neverovatnu zlatnu ili crveno-narandžastu boju – kaže fotograf Majkl Fraj.

“Vatra” se pali u sumrak, a spektakl traje oko dva minuta.

Horstejl teče samo zimi i u proleće, onda kada ima dovoljno kiše i snega. Zvaničnici nacionalnog parka se nadaju da će ove godine “lavapad” moći da se vidi sve do 24. februara.

 

 

Share this post: