Vraćamo se u praistoriju: Na Mesecu ćemo živeti u pećinama!

NASA, astronauti, mesec

Površina Meseca nije puna samo kratera, već i rupa koje vode u pećine, koje bi mogle jednog dana da budu sklonište za astronaute koji ponovo osvoje Zemljinog pratioca.

Lunarni orbiter američke svemirske agencije otkrio je više od 200 rupa ili „lunarnih jama“. One imaju prečnik od pet metara do čak 900 metara i verovatno su formirane kada su se delovi Mesečeve površine urušili iznad pećine. A pećine su formirane u vreme drevnih izliva lave, kažu u NASA.

– Sklonište u jamama – idealno nekih pedesetak metara ispod svoda – omogućilo bi nam sigurnu lokaciju za astronaute – bez radijacije, mikrometeorita, veoma malo prašine i bez velikih kolebanja temperature – rekao je Robert Vagner, jedan od istraživača Državnog univerziteta Arizone.

Sada kada je NASA identifikovala ove pećine, stručnjaci se nadaju da ih mogu ispitati. Prema Vagnerovom mišljenju, najbolje bi bilo to uraditi spuštanjem sondi u jame.

– Jame nije moguće baš dobro ispitati iz orbite – objašnjava Vagner.

U međuvremenu, Vagner i njegov tim nastaviće da skeniraju jame i ispituju ih koliko je to moguće.

Ipak, ovo će biti prilično teško jer na skoro 25 odsto površine Meseca, uglavnom oko tih rupa, nikad nema dovoljno svetlosti da bi skeniranje bilo detaljno.

– Poboljšanje naših algoritama može biti ključno za smeštaj astronauta na Mesecu. Ili ispod Meseca – kaže Vagner.

(Kurir)

Share this post: