Vreme je relativan pojam: Ono što ste mislili da se desilo pre, bilo je posle – i obrnuto…

Sasvim sigurno niste znali da su se ove stvari desile znatno kasnije nego što ste mislili. Pogledajte neke istorijske činjenice koje će vas naterati da preispitate neka dosadašnja verovanja.

1. Poznata glumica Beti Vajt je starija od upakovanog isečenog hleba

Upakovan i unapred isečen hleb pojavio se 1928. godine. Pre toga hleb je prodavan u celim veknama pošto pekari nisu verovali da će isečeni hleb ostati podjednako svež.

Glumica Beti Vajt rođena je 1922. godine i svoje rane godine provela je bez luksuza zvanog unapred isečeni kupovni hleb.

2. Univerzitet Harvard osnovan je pre postojanja časova matematike

Osnovan 1636. godine, Harvard je jedna od najstarijih institucija visokog obrazovanja u SAD. „Novi koledž“ kako je tada bio nazvan nije imao časove matematike zato što ona još nije postojala.

Ona se pojavila krajem 17. veka sa publikacijom Gotfrida Lajbnica „Novi Metod“, a potom su usledila dodatna objašnjenja i reformulacije drugih matematičara.

Takođe, evropski fizičar, matematičar i astronom Galileo Galilej je i dalje bio živ tokom ranih godina postojanja Harvarda – umro je 1642. godine.

3. Piramide u Gizi sagrađene su u vreme dugodlakih mamuta

Koliko je poznato, poslednji dugodlaki mamuti izumrli su 1.700 godine pre Hrista u Rusiji. Piramide u Gizi sagrađene su pre nekih 4.000 godina, iako postoje tvrdnje da su one znatno starije. Ovo takođe znači da je Kleopatrino postojanje na Zemlji znatno bliže današnjim ljudima nego vremenu kada su piramide izgrađene.

4. Poznata juvelirnica Tifani osnovana je pre nego što je Italija postala zemlja

General Đuzepe Garibaldi poveo je uspešnu kampanju da sakupi brojne gradove-države i ujedini ih u jednu naciju. Čarls Luis Tifani i Džon B. Jang osnovali su kompaniju Tifani 1837. godine.

5. Francuska je i dalje vršila pogubljenja giljotinom kada je svoju premijeru imao film „Zvezdani ratovi“

Giljotina je u svrhu pogubljenja u Francuskoj poslednji put korišćena 1977. godine, u isto vreme kada je svoju premijeru imao legendarni naučno-fantastični film Džordža Lukasa. Za Francusku je vezana još jedan podatak koji će vas naterati da preispitate vaše poimanje vremena – Ajfelov toranj završen je 1889. godine, te iste godine osnovana je kompanija Nintendo.

6. Deseti predsednik SAD i dalje ima žive unuke

Džon Tajler koji je bio predsednik Amerike od 1841. do 1845. dobio je sina Liona u 63. godini, koji je sa 71 i 75 godina dobio sinove Liona Juniora i Harisona. Obojica su još živi.

(Huffington post, B92)

Share this post: