Zanimljivo istraživanje: Koliko brzo se virus raširi po zgradi?

Otkriven najveći virus

Živite ili radite u neboderu ili u zgradi koji se prostire na ogromnoj površini? Imamo loše vesti! Ukoliko je neko unutra zaražen nekom opasnom bolešću, teško da vam ima spasa!

Najnovije istraživanje pokazuje da se zarazne bolesti, preko samo jedne kvake, mogu proširiti po čitavoj zgradi u roku od samo nekoliko sati!

Naučnici s Arizona univerziteta su za potrebe nove studije pratili brzinu širenja bakteriofaga po imenu MS-2, virusa koji živi i multiplicira se u bakterijama.

Ovaj virus je odabran i zbog toga što je po veličini i otpornosti na dezinfekciona sredstva sličan norovirusima, najčešćim uzročnicima stomačnih problema.

Istraživači su u poslovnim zgradama i zgradama u koje su smeštene zdravstvene ustanove virusom inficirali jednu ili dve često dodirivane površine, poput kvake na vratima ili površine stola.

Kasnija analiza 100 nasumično odabranih površina u tim zgradama pokazala je da je nakon samo dva do četiri sata virusom bilo inficirano od 40 do 60 prekidača za svetlo, telefona, računara, slavina i ostalih često dodirivanih površina.

(Telegraf.rs)

Share this post: