Zapanjujuće: Otkriven drevni sunčev sistem, najstariji u galaksiji! – VIDEO

Naučnici o Bogu

Međunarodni tim astronoma obelodanio je danas da je otkrio dosad najstariji poznati sunčev sistem u našoj galaksiji.

Reč je o jako staroj zvezdi, nazvanoj Kepler 444, oko koje kruži pet planeta nalik Zemlji, što upućuje na zaključak da su se planete formirale tokom cele istorije univerzuma.

Ovaj sunčev sistem, otkriven pomoću NASA teleskopa Kepler, star je 11,2 milijarde godina i nastao je u doba samog rađanja galaksije, u prvoj petini svog dosadašnjeg postojanja, ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal.

Njegovih peta planeta, koje su nešto manje od Zemlje, predstavljaju pet „vrelih, po svemu sudeći kamenitih svetova“, navode astronomi.

„Zvezda Kepler 444 slična je Suncu, a udaljena je 117 svetlosnih godina od Zemlje“, rekao je Bil Čaplin, astrofizičar sa Univerziteta u Birmingemu.

Pomenute planete, od kojih se najudaljenija nalazi na samo 12 miliona kilometara od svoje zvezde, naprave krug oko Keplera 444 za manje od deset dana. Astronomi navode da zbog takve blizine na planetama najverojatnije nema života.

[adsenseyu1]

„Pretpostavlja se da je na njihovoj površini toplije nego na Merkuru, a da su atmosfera i okeani odavno nestali. Ostala je samo spržena, kamenita površina. Planeta najbliža zvezdi Kepler 444 veličine je Merkura, a najudaljenija je manja od Venere ili Zemlje. Ostale su poput Marsa“, kazao je Čaplin.

Ono što je astronome, međutim, najviše iznenadilo je starost zvezde Kepler 444.

Ova zvezda je, naime, dva puta starija od našeg sunčevog sistema.

„Nikada nismo videli ništa slično. Reč je o veoma staroj zvezdi, a tako veliki broj malih planeta čini je izuzetnom“, kazao je koautor studije fizičar Danijel Haber sa Univerziteta u Sidneju.

„Prosto je neverovatno da je jedan tako drevni sistem sa planetama veličine Zemlje nastao u trenutku kada je univerzum tek počeo da stasava“, dodao je on.

Astronomi mogu da izmere starost udaljene planete pomoću asteroseizmologije, tehnike koja meri oscilacije zvezde.

Stiv Kavaler, profesor fizike i astronomije sa Univerziteta države Ajova i takođe ko-autor studije, navodi da je Kepler 444 veoma sjajna zvezda koja se može lako videti dogledom.

„Sada znamo da su se planete poput Zemlje formirale tokom gotovo svih 13,8 milijardi godina duge istorije univerzuma“, rekao je vođa istraživanja Tiago Kampante sa Univerziteta u Birmingemu, dodavši da bi to mogao biti dokaz o postojanju drevnog života u galaksiji.

NASA teleskop Kepler lansiran je u martu 2009. godine sa zadatkom da u Mlečnom putu pronađe planete poput naše na kojima je život moguć.

Kepler je dosad detektovao više od 3.800 planeta, od kojih je mnogo slično Zemlji.

(Agencije)

[adsenseyu1]

Share this post: