Zašto je plava za bate a roze za seke?

Od malena smo naučeni da je plava boja za dečake a roze za devojčice. Međutim, ove ustaljene polne norme više su kulturološka podela nego biološka.

Decenije istraživanja istoričara Džoa Paoletija sa Univerziteta u Merilendu pokazale su da je sve do 50-ih godina prošlog veka postojao pravi nered kada su boje i pol deteta bili u pitanju.

„Tada nije postojala boja koja bi simbolizovala pol deteta i koja bi bila univerzalno prihvaćena“, izjavio je Paoleti.

Knjige za decu, čestitke i brojni drugi pokloni otkriveni početkom prošlog veka pokazuju da boje nisu bile odrednica pola deteta.

U izdanju magazina kancelarije za decu u Sjedinjenim Američkim Državama namenjenom proizvođačima odeće objavljenom 1918. godine stoji:

„Postoji veliki broj nedoumica kada je ova tema u pitanju, međutim, generalno prihvaćeno pravilo je da je roze boja za dečake a plava za devojčice zato što je roze znatno jača boja što je čini pogodnom za dečake dok je plava delikatnija i samim tim pogodnija za devojčice“.

Današnja podela na boju za dečake i devojčice počela je dominira tek početkom 80-ih godina prošlog veka.

Filip Koen, sociolog sa Univerziteta u Merilendu, smatra da je ova podela zapravo marketinški potez.

„Podela je počela da se primenjuje kada je marketing bio u svom začetku. Ljudima je izuzetno važno da budu normalni kada je pol u pitanju, a prodavcima je vrlo lako da vas ubede da kupite nešto što će vas učiniti normalnim“.

Sa druge strane, Paoleti smatra da je moda uticala na ovu podelu, pogotovo ona u Francuskoj koja je forsirala plavu boju za dečake a roze za devojčice i koja je bila modna sila tokom dvadesetog veka.

(B92)

Share this post: