Zašto su aktivnosti na Suncu u poslednjem ciklusu najslabije u poslednjih 100 godina?

Stručnjaci za Sunce iz organizacije Solar Terrestrial Physics (SCOSTEP) 13. januara pokrenuli su novi projekt koji bi trebalo da istraži zašto su aktivnosti na Suncu u poslednjem ciklusu najslabije u zadnjih stotinak godina kao i kakve posledice to može imati za klimu i život na Zemlji.

Istraživački projekt nazvan VarSITI (Variability of the Sun and Its Terrestrial Impact) posebno će nastojati da pokrije četiri važne teme: Sunčev magnetizam i ekstremne događaje, solarne tranzijente, promene u magnetosferi i posledice i procese u Zemljinoj atmosferi.

„Iako je Sunce pokazalo par jačih bljeskova u protekle dve godine, ukupno gledajući trenutni Sunčev 24. ciklus mnogo je slabiji od prethodnih“, rekao je za Tportal Jaša Čalogović, stručnjak za Sunce iz Opservatorije Hvar koji učestvuje u projektu.

Poslednji Sunčev minimum imao je najviše dana bez pega u poslednjih 100 godina nakon čega je usledio slabiji maksimum. Iz toga se može zaključiti da se dugoročna Sunčeva aktivnost značajno promenila u odnosu na pređašnji ciklus.

Ipak za sada niko ne zna precizno da objasni u čemu je stvar, hoće li se slabljenje aktivnosti Sunca nastaviti i koje su moguće posledice tako slabog Sunca – hoće li to usporiti globalno zagrevanje, možda čak uzrokovati zahlađenje ili pak neće imati jačeg efekta na klimu.

Za očekivati je da pravih odgovora još nema jer je ovo prva takva drastična promena u istoriji savremenih istraživanja svemira.

(Tportal)

Share this post: