Zašto su neke pivske flaše braon, a neke zelene…

zelena

Foto: Pixabay.com

Mnoge pivopije izbegavaju da piju pivo iz zelenih flaša, a da ni sami ne znaju zašto.

Pivo se uglavnom ne prodaje u bezbojnim flašama, kao što je to slučaj s drugim pićima i obično se pakuje u zeleno ili braon staklo.
Naime, proizvođali su pre više od 200 godina naslutili da bezbojno staklo ne štiti dragocenu tečnost od sunčevih zraka, zbog čega su piva često menjala kvalitet.

Čim su proizvođači primetili problem, počeli su da pakuju pivo u braon staklenu ambalažu, koja mnogo bolje štiti od ultraljubičastog zračenja.
Danas znamo da to zračenje razbija takozvane alfa kiseline iz hmelja i da kasnije dolazi do hemijske reakcije sa sumporom, kog takođe ima u pivu.
Molekul koji tako nastaje, po mnogim osobinama, pa i po mirisu, sličan je onom zbog kog je tvor ozloglašen kao smrdljiva životinja.
Međutim, tokom drugog svetskog rata, svet je ostao bez brojnih dragocenih resursa, između ostalog, bez braon stakla. U trenutku prosvetljenja, neki genijalac, čije ime verovatno nikad nećemo saznati, shvatio je da zeleno staklo čuva pivo podjednako dobro kao braon.

Tako pojedine kompanije koriste isključivo zeleno staklo, a neke isključivo braon.
Zanimljivo je to što su proizvođači kasnije otkrili iz omotače otporne na ultraljubičasto zračenje, ali su ipak ostali pri svojoj staroj boji ambalaže.
Inače, pivo je najstarije alkoholno piće na svetu. Prva svedočanstva o njemu sežu iz kamenog doba, 9500 godina pre nove ere. Danas je treće najpopularnije piće na svetu – odmah posle vode i čaja.

(B92.net)

Share this post: