Znate li za pravilo o 5 sekundi?

Važi li pravilo o 5 sekundi?

Pripremili ste grickalice i dok ste stigli do dnevnog boravka, neke od njih su završile na podu. Nema problema. Sudeći po pravilu o 5 sekundi, slobodno ih možete podignuti i pojesti u roku od 5 sekundi.

Poslednjih godina najčešći odogovor je glasio da hranu koja vam padne na pod, poput raznih grickalica, ne možete pojesti jer su grickalice već prepune bakterija. Međutim, najnovije istraživanje tvrdi drugačije.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da ipak ima istine u pravilu o 5 sekundi.

Entoni Hilton, profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Birmingemu, sproveo je eksperiment sa svojim studentima bacajući različite tipove hrane – tost, testeninu i keks na tepih, laminatni pod i pločice.

Oni bi hranu na podu ostavljali od 3 do 30 sekundi, nakon čega su je testirali na dve najprisutnije bakterije – E. coli i stafilokoke.

Rezultati su pokazali da vreme koje hrana provede na podu igra veliku ulogu kada je u pitanju broj bakterija koje će je kontaminirati.

Takođe, najmanje šanse za kontaminaciju hrane imaju namirnice koje završe na tepihu, dok su najrizičnije namirnice koje padnu na drvo ili pločice i koje tamo provedu duže od 5 sekundi.

– Konzumiranje namirnica koje su pale na pod i dalje sa sobom nosi određene rizike koji zavise o tome koje su bakterije prisutne na podu u to vreme. Međutim, rezultati našeg istraživanja doneće olakšanje svima koji i dalje veruju u pravilo o 5 sekundi, uprkos uverenju da je u pitanju mit – izjavio je Hilton.

S druge strane, nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da čak 87 odsto intervjuisanih osoba ipak pojede hranu koja im padne na pod.

(Dnevno)

Share this post: