Crna čokolada sprečava infarkt?

Svakodnevno konzumiranje table crne čokolade tokom deset godina je veoma korisno za osobe sa povećanim kardiovaskularnim rizikom jer može da spreči infarkt i šlog, utvrdio je tim australijskih stručnjaka sa Univerziteta Monaš u Melburnu.

To je ustanovljeno na uzorku od više od 2.000 Australijanaca, koji su tokom decenije svakodnevno jeli po 100 grama čokolade sa 70 i više odsto kakaoa, prenosi AFP.

Vođa istraživanja Ela Zomer tvrdi da se na ovaj način tokom deset godina među 10.000 ljudi može izbeći 70 kardiovaskularnih akcidenata sa smrtnim ishodom i još 15 bez takvog ishoda.

Zomerova tvrdi da crna čokolada može čak da bude alternativa terapije lekovima kod ljudi s povećanim kardiovaskularnim rizikom, ali može da se primenjuje i uz terapiju medikamentima.

U osobe s povećim kardiovaskularnim rizikom australijski tim je ubrojao one koji pate od povišenog pritiska ili holesterola ili koji su gojazni.

Čokolada s visokim sadržajem kakaoa sadrži antioksidante polifenole, koji pomažu da se krvni sudovi šire, čime se smanjuje krvni pritisak i poboljšava protok krvi.

Na prigovore nekih stručnjaka da svakodnevno konzumiranje tolike količine čokolade vodi gojaznosti, koja je rizičan faktor za kardiovaskularne bolesti, Kris Rejd, jedan od učesnika istraživanja, ističe da se uz konzumiranje čokoade svakako savetuje i zdrav način života, uključujući veću fizičku aktivnost.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kardiovaskulaerne bolesti su sa udelom od 30 odsto vodeći uzročnik smrti širom sveta.

Izvor: Tanjug