Da li strah može da bude toliko jak da nas ubije? – VIDEO

Ilustracija

Svako od nas je nekad iskusio toliki strah da mu je, što kažu, srce sišlo u pete. Međutim, postavlja se pitanje da li strah može da bude toliko jak da nas ubije?

Naši strahovi su deo našeg genetskog nasleđa. Sve one stvari koje su ubijale naše pretke tokom evolucije, ostale su usađene u našim genima u vidu strahova, koji bi trebalo da nas zaštite od tih opasnih situacija.

Strah nas s jedna strane sprečava da dođemo u takvu situaciju, odnosno, tera nas da iz nje što pre pobegnemo, a s druge strane, podstiče lučenje adrenalina i ubrzava rad srca, što nam daje snagu da se s tom situacijom izborimo.

Zbog tog genetskog nasleđa imamo razne strahove, kao što je strah od visine, pauka, zatvorenog prostora, a visoko na lestvici je i fobija od igle. Naravno te fobije nisu nastale preko noći, već usled toga što su situacije kojih se plašimo, čoveku bile konstantna pretnja kroz evoluciju.

Što se tiče toga da li strah može da nas ubije, odgovor je – može, ali to zavisi i od toga u kakvom stanju nam je srce. Strah uzrokuje ubrzan rad srca što predstavlja veliki napor i ako je srce slabo, može da dovede do raznih komplikacija, pa čak i smrti.

Zanimljiva je činjenica da se za vreme SP u fudbalu, broj srčanih udara udvostruči u zemljama čiji je tim eliminisan.

To govori da su i strahovi evoluirali i našli svoje mesto u našim životima, bez obzira na to što živimo u potpuno drugačijim uslovima od naših predaka.

(Telegraf.rs)

Share this post: