Dar prirode: Životni sok koji nastaje buđenjem breze u proleće

Napravite sok od breze

Drvo breze (lat. betula pendula) prirodno filtrira preko 100 litara vode dnevno kroz svoj koren i upija mnoge minerale i hranljive sastojke. Njen sok se sakuplja na zanimljiv način: jednostavnim bušenjem kore drveta kap po kap u posudu ili vrećicu – voda koja se cedi iz drveta je neverovatan dar prirode!

Sok od breze može da se dobije samo jednom godišnje – u proleće – i to u ograničenim količinama. Veliko stablo može da da oko tri litre kvalitetnog soka, dok mlade breze nisu preporučljive za izvlačenje soka. Takav čisti sok može da se koristi nekoliko dana ili da se flašira za kasniju upotrebu.

Čaša soka od breze predstavlja dobar način za početak dana. Čisti i detoksikuje telo i ubrzava metabolizam, a ovaj sok je naročito pogodan za čišćenje jetre i bubrega jer neutralizuje otrovne otpadne materije i filtrira ih kroz urinarni trakt. Isto tako, sok od breze može da bude saveznik osobama koje vode bitku sa suvišnim kilogramima, a blagonaklon je i prema želucu.

Sok od breze je prirodni „sportski napitak“ pre i tokom vežbanja, s obzirom na to da deluje na organizam kao prirodna infuzija. Dobrobiti soka breze ne staju ovde: „brezina vodica“ može da se koristi za umivanje i čišćenje kože, ali za zdravlje i vitalnost je najvažnije da se pije čisti sok.

Brezin sok čisti i oporavlja organizam, osvežava i krepi, a pre konzumacije je poželjno da ga dobro ohladite. Preporučuje se da ga konzumirate dva puta dnevno po decilitar i po soka: ujutro za buđenje organizma ili uveče za čišćenje pre spavanja.

Zašto baš prirodni napitak iz stabla ranoprolećne breze: 100 odsto je prirodan napitak, bez dodatka vode, bez veštačkih boja, organski je proizvod, na prirodan način se organizam detoksikuje, prirodno se hidrira organizam zbog optimalnog sastava i odnosa elektolita i prirodnog izvora minerala kao što su kalijum, magnezijum, natrijum, fosfor, kalcijum i gvožđe, bez šećera – pogodno za dijabetičare, izvor je proteina, aminokiselina i enzima, bogat izvor vitamina C i B, osvežava i okrepljuje, izvrsno za sportiste i rekovalescente.

(ordinacija.hr)

Share this post: