Duša nikada ne umire: Ovo su 4 stvari koje preminuli žele da znate!

Ilustracija

Smrt je iluzija. Duša nikada ne umire. Svi smo mi duše koje imamo ljudsko iskustvo, a ne obrnuto.

Svako ko je upoznat s mojim radom čuo me je kako koristim ove reči da bih objasnio kako je svako utelovljenje samo jedna stanica na našem putovanju duše. Ali, čak i sa tim dubokim razumevanjem, bolno je kad neko koga volimo odlazi s ovog sveta.

Bez obzira na to ko smo, svi delimo zajednički događaj sa svima ostalima na planeti – u nekom trenutku ćemo doživeti gubitak bliske osobe. I premda smrt voljene osobe na svakog utiče drugačije, važno je uzeti vremena za obradu emocija koje osećamo a ne da ih guramo duboko u sebe, da bi se kasnije suočili s njima.

S više od 30 godina provedenih u razgovorima s dušama preminulih te pružajući utehu i vođstvo ljudima koji su ostali iza njih, stekao sam neke uvide koji će vam pomoći u procesu žalosti.

1. Dajte sebi vremena da se okupite s drugima i kažete zbogom

Rituali smrti – pogrebi, bdenja, memorijali ili šta god vaša vera ili kultura određuje – postoje s razlogom. Iako bi moglo biti primamljivo izbeći ih u pokušaju poricanja da je voljena osoba otišla, ovi događaji daju onima koji su ostavljeni utehu i način da zatvore poglavlje. Takve ceremonije imaju višestruku svrhu. One pomažu živima da prihvate gubitak fizičke prisutnosti svojih najmilijih, tako da oni mogu preduzeti prvi korak na njihovom putu ka prihvaćanju i isceljenju, i pomažu duhu shvatiti činjenicu da više nisu deo fizičkog nivoa.

Kada se povežem s dušama umrlih, posebno s onima koji su nedavno preminuli, kažu mi da su bili prisutni na svojoj sahrani te koliko su cenili gestove ljubavi onih koji su se došli oprostiti. Prihvatite da je duh drage preminule osobe prisutan na tim obredima i utešite se spoznajom da oni više nisu s vama u fizičkom telu, ali će uvek biti s vama u duhu.

2. Tugovanje je proces – dajte sebi vremena dok prolazite kroz faze žalosti

Suočavanje s gubitkom voljene osobe može biti dug put. Nema prečica – svako mora putovati kroz korake šoka, poricanja, pregovaranja, ljutnje, krivice i tuge pre dostizanja stanja prihvatanja i razumevanja.

Uzmite vremena za prolazak kroz te korake, krećite se vlastitim tempom, shvatajući da se možete osećati kao da nemate uvek kontrolu nad svojim emocijama.

U jednom trenutku možete osećati ljutnju, obamrlost u sledećem i onda se osećati gotovo normalno neko vreme pre nego što ceo ciklus počne iznova.

3. Prepoznajte svoje osećaje i potražite pomoć ako vam je potrebna

Nemojte poricati činjenicu da tugujete. Potisnute emocije nađu put izlaska na površinu destruktivnim načinima kao što su prejedanje, piće ili zloupotreba droga, nasilje, depresija, čak i misli o samoubistvu.

Ne bojte se pitati druge za pomoć i podršku. Brižan prijatelj, rođak ili savetnik može biti od neprocenjive vrednosti u ovakvom trenutku. Grupe podrške mogu biti posebno korisne jer možete učiti od ljudi koji prolaze kroz iste muke.

Uprkos mojim svakodnevnim bavljenjem spiritualnim sferama, još uvek sam morao proći proces tugovanja kada je moja majka umrla. A kada smo pre nekoliko godina Dorin Virtu i ja delili svoja lična iskustva u vezi gubitka najmilijih, shvatili smo da smo jedinstveno sposobni za utehu i vođstvo drugih kroz njihovo tugovanje. Zajedno smo napisali „Kako isceliti ožalošćeno srce“, jednostavnu i lepu knjigu punu utešnih reči za pomoć ljudima na ovom prirodnom putu.

4. Zapamtite – vaša voljena osoba je srećna i želi da i vi budete srećni

Moglo bi pomoći saznanje da je Duh vaše voljene osobe kroz ovo vreme s vama, šalje podršku i ljubav s druge strane da vam pomogne.

I zapamtite, jedna od najčešćih poruka koje dolaze do mene kad sam povezan s duhovnim područjem obično glasi ovako: “Ja sam u redu, ne patim i želim da moji najmiliji na Zemlji budu srećni i uživaju u životu.”

Dakle, kada ste spremni, dajte sebi dopuštenje da krenete dalje i uživajte u životu, utešeni činjenicom da je vaša voljena osoba sigurna pod Božjim vođstvom i uvek s vama.

(Atma.hr)

Share this post: