Evo 6 zdravstvenih blagodeti sira

Zdravlje

Sir je mlečni proizvod koji ima široku primenu u kulinarstvu. Pored toga što je fantastičnog ukusa, ova namirnica je i veoma zdrava. Evo samo nekoliko zdravstvenih blagodeti sira.

Sir je mlečni proizvod koji ima široku primenu u kulinarstvu. Pored toga što je fantastičnog ukusa, ova namirnica je i veoma zdrava. Evo samo nekoliko zdravstvenih blagodeti sira.

1. Hranljivost. Sir je bogat hranljivim materijama, proteinima i kalcijumom. Pored toga, ovaj mlečni proizvod sadrži i fosfor, cink, vitamin A, riboflavin i vitamin B12.

2. Štiti od karijesa. Sir ima veoma visok sadržaj kalcijuma, a malo laktoze koja deluje loše na zdravlje zuba. Ako želite da uživate u mlečnim proizvodima s manjim procentom laktoze, birajte starije sireve.

3. Prevencija kancera. Supstance pod nazivom konjguovana linolna kiselina i sfingolipide koji deluju preventivno na pojavu raka. Pored toga, vitamin B koji se nalazi u sira jača imunitet i štiti od bolesti.

4. Dodavanje kilograma. Vodite računa ukoliko želite da smršate a volite sir. Ovaj ukusan mlečni proizvod može podstaći gojenje. Zbog toga je bitno da birate sireve s niskim procentom masnoće ako želite da održite liniju. S druge strane, ukoliko žellite da se ugojite, sir je pravi izbor bez obzira da li je to zbog povećanja mišićne mase, masnoće ili želite veeću gustinu kostiju. Sir je bogat proteinima, masnoćama, kalcijumom, vitaminima i mineralima koji kosti i mišiće čine jakim i zdravim.

5. Jačina kostiju. S obzirom da je bogat kalcijumom ivitaminom B, sir je odlična namirnica za zdravlje kostiju, a naročito se preporučuje deci, starijim ljudima, trudnicama i dojiljama. Inače, vitamin B u siru pomaže apsorpciju kalcijuma.

6. Visok krvni pritisak. Holesterol i natrijum se nikako ne preporučuju osobama koje imaju povišen krvni pritisak. Zbog toga je veoma bitno da izaberete sir koji ima manje masnoća i soli ukoliko imate hipertenziju. Visok sadržaj vitamina B u siru, s druge strane, može pomoći osobama koje imaju visok krvni pritisak. Tako vam pravi izbor sira može biti od pomoći u regulisanju krvnog pritiska.

(stvarukusa.rs)

Share this post: