Evo na koja 4 načina još možete iskoristiti aspirin

Još 4 upotrebe

Aspirin kao jedan od najčešće korištenih lekova ne samo da ublažava razne vrste boli, već ima i druge manje poznate koristi u domaćinstvu.

1. Smanjuje pojavu peruti

Zbog salicilne kiseline koju sadrži, a koja je sastojak i mnogih šampona protiv peruti, aspirin može pomoći u borbi protiv tih dosadnih belih ljuskica. Zdrobite dva ili tri aspirina i pomešajte ih s uobičajenom količinom šampona koju koristite za svako pranje kose. Dobro umasirajte mešavinu u teme, ostavite da deluje tri do pet minuta pa temeljito isperite.

2. Smiruje ubode i ugrize

Zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, aspirin može smanjiti crvenilo, natečenost i bol od uboda i ugriza insekata. Navlažite tabletu aspirina i stavite je da deluje na ubodenom području nekoliko minuta.

3. Uklanja mrlje

Za uklanjanje mrlja od znoja izmešajte u posudi tri zdrobljena aspirina i pola čaše tople vode. Namočite zamrljani deo majice u posudu i neka tako odstoji barem dva sata. Nakon toga, kao i inače operite majicu. S istom mešavinom možete ukloniti i mrlje od nikotina ili trave na rukama. Nanesite otopinu na mrlje, ostavite da deluje 15 minuta, a zatim ruke temeljito operite.

4. Pospešuje rast biljaka

Aspirin je koristan i za sve vrste biljaka, bilo da su unutarašnje ili spoljašnje, jer ih čini otpornijima te pospešuje njihov rast. Rastopite jedan aspirin u tri i pol litre vode i pošpricajte biljke. Želite li produžiti život svežem cveću u vašoj vazi, odnosno sprečiti pojavu gljivica i plesni, dodajte u vodu u vazi jedan aspirin.

(bosnjak.com)

Share this post: