Evo šta se događa vašem telu nakon ispijanja čaše od dva decilitra gaziranog pića

Ilustracija

Ako želite da sačuvate svoje zdravlje – ne pijte prečesto zaslađena i obojena gazirana pića, jer naučnici ni do dan danas nisu uspeli da nabroje sve njihove negativne posledice…

Ono što sigurno znamo je da takvi napici – uništavaju organizam. Šta se u stvari događa, pročitajte u članku.

Kako prenosi portal „Bliss tree“, glavni problem današnjeg nutricionističkog sveta je šećer. To je zlo o kom prehrambena industrija, uzgajivači i prerađivači šećera ćute.

Evo opisa šta se u kratkim vremenskim razdobljima događa vašem telu nakon unosa prosečne količine veštačkog zla (čaša od dva decilitra) u organizam.

[adsenseyu1]

– u prvih 10 minuta:

Deset kašičica šećera pogodilo je vaš organizam, što je 100% više od preporučenog dnevnog unosa. Ne povraćate jer fosforna kiselina smanjuje čulo ukusa i sprečava povraćanje.

– nakon 20 minuta:

Šećer u krvi i dalje raste i uzrokuje insulinsku eksploziju. Vaša jetra reaguje na to pokušavajući da šećer pretvori u mast.

– nakon 40 minuta:

Kofeinska apsorpcija je završena. Zenice se šire, krvni pritisak raste i kao rezultat toga jetra „pušta“ još više šećera u krvotok. Receptori adenozina u mozgu su sada blokirani i sprečavaju pospanost.

– nakon 45 minuta:

Telo povećava proizvodnju dopamina stimulišući time centre za užitak u mozgu. Onako usput, na istom principu se stvara i zavisnost od heroina.

[adsenseyu1]

– u 60-om minutu:

Fosforna kiselina veže kalcijum, magnezijum i cink u donjem delu crijeva, pružajući dalji podsticaj metabolizmu.

– nakon 60 minuta:

Nastupaju kofeinska diuretička svojstva (morate piškiti), i u tom trenutku izbacujete iz tela kalcijum, magnezijum i cink, koji bi inače završili u kostima.

Nivo šećera lagano pada, postajete razdražljivi i/ili tromi. Do sada ste već izbacili svu tečnost iz napitka, ali ste urin pre toga obogatili svim vrednim hranjivim materijama, koje su izuzetno bitne za vaše telo, zube i kosti.

I tako, lavinu uništenja svog organizma držite u sopstvenim rukama. Zamislite da se ovaj proces ponavlja iznova iz dana u dan, i tako godinama.

I zato, držite se malo više vode, sokova od sveže isceđenog voća i čaja bez zaslađivača.

(Dnevnik, foto: pixabay)

Share this post: